Suroviny na 6 ks
320 g hladké mouky
5 g sušeného droždí
4 g moučkového cukru
½ lžičky soli
250 ml vlažné vody
Suché suroviny promícháme v míse, přilijeme k nim vlažnou vodu a hněteme, dokud nevznikne lehce lepivé, ale elastické těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem (cca 45 minut).
Vykynuté těsto rozdělíme na šest stejně velkých dílů. Každý díl rozválíme na pomoučeném válu na placku silnou asi 3 mm a tu položíme na plech vyložený pečicím papírem a lehce poprášený moukou. Na plechu necháme odpočívat 15 minut.
Troubu předehřejeme na 250°C. Plech vložíme na spodní příčku a teplotu snížíme na 220°C s ventilátorem. Pečeme přibližně 4 minuty, placky se musí nafouknout a začít lehce zlátnout. Následně placky otočíme a pečeme ještě po druhé straně 2 až 3 minuty.
Upečené placky sundáme z plechu, vyfoukneme z nich vzduch (přes utěrku na ně zatlačíte), naskládejte je na sebe a uzavřete do vzduchotěsné nádoby.
Takto upečené placky vydrží několik dnů, ale nejlepší jsou čerstvé.
Když nemám droždí sušené, kolik mohu dát čerstvého?
Sušeného bývá vždy polovina, takže cca 10g?
Mmm…mňam! Dúfam, že to rovnako funguje aj s celozrnnou múkou 🙂
Děkuji za inspiraci, určitě je vyzkouším 🙂
Krása! Hned jsem na ně dostal chuť a musím je udělat.
m.
Moc díky za recept, Maryno. Určitě se do nich pustím.
Krásné léto, Monika