Jahody a mango se báječně doplňují! Ale zjistila jsem to, až když jsem upekla tento koláč s korpusem z křehkého těsta, želatinou z manga a jahodovou šlehačkou jako cenu pro vítěze gastronomického turnaje. Každý měsíc pořádáme v mém pekařství nějaký, už se konal o nejlepší škvarkovou pomazánku, rillettes, játrovou paštiku, sekanou a hummus. Tento, na téma makrelová pomazánka, byl nebývale vyrovnaný. Příští měsíc se už těšíme na ovocné zmrzliny.
Recept ze Sweet Dreams.
Korpus
100 g másla
50 g moučkového cukru
1 žloutek
200 g hladké mouky
špetka soli
1 lžíce studené vody
Hladkou mouku promícháme se solí. Přidáme zbývající suroviny a vypracujeme těsto. To rozválíme na plát silný cca 3 mm a vyložíme jím koláčovou formu o ∅ 24 cm (nejlépe s odnímatelným dnem) tak, aby pokrývalo i boky formy. Formu s těstem dáme na 30 minut do chladničky. Před pečením na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 170°C s ventilátorem, vyjmeme papír se zátěží a pečeme ještě dalších 10 minut při stejné teplotě. Upečený korpus necháme vychladnout.
Mangová náplň
2 zralá manga
50 g krupicového cukru
20 g plátkové želatiny
Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat, před použitím by měla připomínat konzistencí pomačkaný igelitový sáček.
Mango oloupeme a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Spolu s cukrem ho dáme do kastrolku, přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme 5 minut. Odstavíme z vařiče a přidáme vymačkanou nabobtnalou želatinu. Dobře rozmícháme. Necháme, za občasného míchání, lehce vychladnout. Ve chvíli, kdy směs začne houstnout, ji nalijeme na připravený korpus. Necháme úplně vychladnout.
Jahodový krém
150 g jahod
50 g krupicového cukru
20 g želatiny
400 g smetany ke šlehání
3 jahody na ozdobu
lístky máty nebo meduňky citronové
Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat, před použitím by měla připomínat konzistencí pomačkaný igelitový sáček.
Omyté a stopek zbavené jahody rozmixujeme s cukrem a propasírujeme přes sítko. Jednu lžíci jahodového pyré odebereme do kastrolku a přivedeme k varu. Odstavíme z vařiče a rozmícháme v něm vymačkanou nabobtnalou želatinu. Tuto směs zamícháme do zbývajícího pyré a necháme, za občasného míchání, částečně vychladnout – směs musí začít tuhnout.
Ze smetany ušleháme šlehačku, zamícháme do ní prochladlé jahodové pyré a krém navršíme na mangovou náplň.
Ozdobíme jahodami a lístky máty nebo meduňky citronové. Podáváme ihned.
No tak na ten se chystam hned po nedeli, jen co se mi podari sehnat zrale mango 🙂 Uz jsme ho meli u vas v pekarstvi, vypada i chutna uzasne 🙂 Marynko, je nejaka moznost, jak kupovat platkovou zelatinu "ve vetsim"? Stale kupuji ty male balicky v obchode, 6 platku za 27 kc, a ze jich teda spotrebuji…
V Brně u Fialy jsem kupovala velké balení, 1 kg, a je to asi za 750 Kč.
Vypadá náramně! 🙂 Určitě bude výborný… 🙂 Moc ráda bych tě pozvala na Give Away o Zdravý balíček. ❤️ 😊