Včera FoodPark a dnes konečně volno a výlet. Vypadalo to ze začátku, že náš tradiční „babinec“ bude tentokrát narušen. Ještě že v Doubravníku vaří skvělé pivo, a tak to dobře dopadlo… 🙂 a na pěší výlet jsme vyrazily opět jen my tři 🙂 Po proudu podél tmavé Svratky směrem k Brnu…
Suroviny na 40 ks
250 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
velká špetka soli
špetka mletého hřebíčku
špetka mleté skořice
160 g třtinového cukru
2 vejce
50 g másla
140 g sušených fíků
140 g celých blanšírovaných mandlí
Mouku promícháme s práškem do pečiva, solí, hřebíčkem a cukrem. Přidáme vejce a máslo nakrájené na kostičky. Vypracujeme těsto, to zabalíme do potravinářské fólie a dáme na hodinu vychladit do ledničky.
Mezi tím nakrájíme fíky na malé kousky a mandle posekáme nahrubo. Oboje po hodině zapracujeme do těsta. Vytvoříme z něj čtyři stejně velké válečky o ∅ 5 cm, ty lehce zploštíme a položíme na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme 25 až 30 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem, následně necháme 10 minut vychladnout a nakrájíme na 1 cm široké zkosené plátky. Ty položíme na plech a sušíme je cca 15 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem. Necháme vychladnout na roštu a uložíme do uzavíratelné nádoby. Nejlepší jsou odležené 2 až 3 dny.
Krytý dřevěný most u Prudké |