Čerstvé fíky jsou stále k mání, poslední číslo časopisu Sweet Dreams už mám taky a tak právě z něj přidávám jeden superrychlý a jednoduchý dezert. Při představě nekonečného válení a válení… jsem totiž rezignovala na výrobu domácího filo těsta a použila koupené. Místo toho jsem jela na výlet na burčák za krásného babího léta, což bylo rozhodně lepší! Filo těsto pořídíte určitě v každém řeckém obchodě, minimálně mražené. V receptu můžete klidně vynechat i mandlový likér a místo něj přidat trochu více medu.
Suroviny na 4 porce
2 pláty filo těsta (45 x 35 cm)
4 čerstvé fíky
40 g másla
4 lžičky tekutého medu
4 lžičky mandlového likéru
4 lžičky mandlových plátků
moučkový cukr na ozdobu
Máslo rozpustíme a necháme trochu vychladnout. Fíky omyjeme a osušíme. Čtyři ramekiny nebo větší formičky na muffiny lehce vymažeme rozpuštěným máslem.
Jeden plát filo těsta rozprostřeme, potřeme jej máslem a přikryjeme druhým plátem. Filo těsto rozřízneme na čtyři stejně velké obdélníky. Každý obdélník vložíme do připravených formiček tak, aby okraje přečnívaly z formy.
Fíky rozkrojíme do kříže, nepřekrojíme je ovšem celé, na spodní straně musí zůstat spojené. Fíky položíme na těsto, trochu je rozevřeme a do středu každého fíku dáme lžičku likéru, medu a mandlí.
Košíčky pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Po upečení opatrně vyjmeme z formiček, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme ještě teplé.
Vypadají lákavě, z čerstvých fíků jsem ještě žádnou dobrotu nepekla, to bych mohla zkusit….. Filo těsto neznám a řecký obchod u nás určitě není, ale zkusim kouknout v Makru do mrazáku, možná budu mít štěstí:-))
Ajka
V Makru jsem filo těsto kdysi viděla, ale můžete ho nahradit i listovým. Bude to dobré i tak.
Maryno, máte tak nádherné recepty a překrásné fotky! Nemáte někde seznam kuchařek, ve kterých se inspirujete? Ráda bych se také přiučila! Děkuji a přeji hodně tak nadšených čtenářů jako jsem já! 🙂
Taková pochvala mě moc potěšila. Kuchařky, případně internetové zdroje, ze kterých čerpám inspiraci pro daný recept uvádím vždy přímo u receptu. Seznam kuchařek zatím žádný neplánuji, protože jich tak moc nemám, ještě se dají počítat v desítkách :-).
Jednoduché, efektní, dechberoucí! Hned bych si dala! Jen jestli já u nás na malém městě seženu filo těsto, ach jo!
Madlo, nebála bych se ani listového těsta, určitě to bude taky dobré.
Krásné a zajímavé , takový dezert by vynikl i v té nejlepší restauraci!:) A chápu tvou rezignaci:))))
Díky!