Pohorky na nohy a hurá na výlet! Pěšinkou mezi kolejemi a Svratkou prodírající se úzkým kaňonem nad Boračí. Teď na jaře i ona ztratila svou temnou zimní barvu a je taková veselejší a barevnější. No nemáme se tu u nás nádherně, že si vlastně můžeme takhle volně chodit krajinou a ještě tak nádhernou, že máme takovou síť značených cest, v lesích si můžeme sbírat co chceme. Možná si strašně málo uvědomujeme, jaký je to luxus…
No a na takový jarní výlet musí být i nějaká svačinka, tak jsem upekla křehoučké sušenky z přepuštěného másla s mákem a citronem. Dají se jíst samotné nebo slepené nějakou kyselejší marmeládou, my je měli s višňovou.
Suroviny na 40 kusů
275 g hladké mouky
200 g přepuštěného másla
60 g moučkového cukru
20 g celého modrého máku
1 citron
višňová marmeláda
Citron propaříme: Omyjeme jej, odrhneme kartáčkem a 3x jej přelijeme vařící vodou, aby se zbavil voskování a jiných nečistot. Kůra se tím také rozvoní. Ostrouháme z něj na jemném struhadle žlutou vrstvu kůry a ještě ji posekáme nožem, aby byla opravdu hodně jemná. Vymačkáme 50 ml citronové šťávy.
Všechny přísady zpracujeme na hladké těsto, rozdělíme na dvě části a vyválíme válečky o průměru 4 cm. Válečky zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně půl hodiny, ale klidně i celou noc, ztuhnout v lednici.
Válečky rozkrájíme na plátky silné asi 1 cm, rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem. Mezi plátky necháme větší rozestupy, sušenky se při pečení roztečou.
Pečeme v troubě předehřáté na 160°C 15 až 20 minut. Po první minutě pečení je vytáhneme z trouby a přitlačením hrotů vidličky naplocho na nich vytvoříme ozdobné šrafování. Po upečení necháme sušenky ještě 5 minut odležet na plechu a poté je přeneseme vychladnout na rošt.
Před podáváním můžeme slepit sušenky višňovou marmeládou.
Milá Maryno,moc ráda se k Vám chodím inspirovat,fandím Vám moc…Sušenky podle tohoto receptu dělám dětem už dlouho,ale s mákem by mě to vážně nenapadlo,ani ta marmeláda..Tak jsem je zkusila-použila jsem nepřepuštěné máslo běžela koupit višňovou marmeládu a byly prostě výborné-dnes je budu péct znovu 🙂 Opatrujte se a jen tak dál 🙂 Soňa
Tak to je skvělé, že tak chutnají!
Na výlety je třeba přibalit něco k zakousnutí :-)) máte tam opravdu krásně !!!… a s tím volným sběrem v lese – naši politici určitě něco vymyslí – nemůžeme mít přece NĚCO zadarmo :-/////
Vypadají lákavě 🙂 budu je muset co nejdříve vyzkoušet.
krásné fotky, opravdu. 🙂 Sušenky mám osobně moc ráda takového typu a dělám, ale zkusím to s marmeládou ještě 🙂 Ta višňová musí být geniální 🙂