Možná jsem tu už zmiňovala, že cyklistika mě kdysi hodně bavila, teď už je to s počty najetých kilometrů slabší, ale pořád ji po očku sleduji. Zvlášť takové závody jako je Giro, Tour nebo Paříž-Roubaix. Takže jsem měla obrovskou radost, když jsem k narozeninám dostala kuchařku Grand Tour, kterou napsala Hannah Grant a sestavila v ní kompletní jídelníček na celý etapový závod Tour de France pro tým Tinkoff-Saxo. Za tento tým jezdí i náš Roman Kreuziger a v kuchařce si s ním můžete přečíst krátký rozhovor, stejně jako s jeho sportovním ředitelem, bývalým vítězem Tour Bjarne Riisem. Mě jako první zaujalo kuře pečené v balsamiku a medu a bylo fakt skvělé!
Suroviny na 4 porce
1 kuře nebo 4 čtvrtky
3 snítky rozmarýnu
3 stroužky česneku
2 dl balsamikového octa
1½ dl olivového oleje
50 g tekutého medu
1 lžička soli
čerstvě mletý černý pepř
Celé kuře rozporcujeme na čtvrtky. Ze snítek rozmarýnu obereme lístky, česnek oloupeme, přidáme k nim ocet, med, olej, sůl a pepř a vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké marinády.
Kuřecí kousky naskládáme do uzavíratelné krabičky a ze všech stran je potřeme marinádou. Krabičku uzavřeme a kuře dáme na 12 hodin marinovat do ledničky.
Druhý den kuře přeložíme do zapékací mísy, přelijeme ho vší marinádou z krabičky, přiklopíme a pečeme 1 hodinu v troubě vyhřáté na 160°C s ventilátorem. Následně sundáme poklop a pečeme 20 až 30 minut při 180°C. Během pečení kuře občas přelijeme marinádou.
Naložená cherry rajčátka
250 g cherry rajčátek
1 dl balsamikového octa
1 dl olivového oleje
½ lžičky soli
1 hvězdička badyánu
2 bobkové listy
2 snítky tymiánu
1 snítka rozmarýnu
Rajčata opláchneme a propícháme je lehce špičkou nože. Vložíme je do kastrolku, přidáme ocet, olej a všechno koření. Na mírném plameni přivedeme k varu a vaříme 2 minuty. Kastrol sundáme z hořáku a rajčata ponecháme v nálevu.
Můžeme je dát do uzavíratelné nádoby a v lednici je nechat v nálevu i několik dnů.
Patrně si překladatel něco špatně přeložil,je mi líto vyplýtvaných surovin.Po té,co jsem pochopila,že už to asi nevytrhnu(měla jsem dát na instink),udělala jsem k tomu raději bramborovou kaši,jen tak se ten sos z pekáčku dal pozřít.Rajčata jsme ochutnali a uronili slzu za suroviny a zbytek šel do koše.Promiň provařené racepty od Kuchařek Michopulu nebo Dity,už nikdy Vám nebudu nevěrná;-)
Překladatel? Myslíte si, že jsou ty fotky podvrh? Nám se kuře i rajčata povedly a chutnalo to skvěle, asi je to otázka chuti.
Vyzkouseno.Rajcatka na me kyselejsi, kure hlavne kuzicka vyborne 😉 Moc dekuji. Bara L.
Ahoj, nechtěla bys napsat samostatnou recenzi na kuchařku? Rozhodně mě zaujala, můj kamarád velmi rád vaří a též je nadšenec do sportu, tak se mi tato kniha pozdává jako ideální dárek pro něj. Nicméně on moc není na nějakou extrémně zdravou stravu, rád vaří z kvalitních surovin, to ano, ale třeba takové chia semínka jsou pro něj španělskou vesnicí 🙂 tak by mě zajímal koncept této knihy, jestli jsou v ní převážně použitelné recepty, jako je tento. Děkuji za odpověď 🙂
No já taky nejsem na takové věci jako chia semínka a nějaká extra zdravá strava. V kuchařce jsou i recepty s takovými surovinami, ale není jich moc a rozhodně jsou všechny recepty použitelné a vypadají moc lákavě. Je tam super, že jsou tam i uvedená jídla, která dostávají během etap, snídaně atd. Jako opravdu doporučuji.
Ahoj Christine, kucharku jsem si take poridila, graficky je opravdu krasna, recepty chutove skvele, ale obsah je strasne odflkanuty, ze vsech receptu, ktere jsem podle ni zatim uvarila nebyla pouze v jednom receptu chyba. Napr. v seznamu surovin chybi surovina, ktera se z niceho nic objevi v popisu nebo naopak v seznamu je surovina, ktera se z popisu zcela vytrati, ci je dokonce zamenena za uplne jinou surovinu (v seznamu je jablko, v popisu cibule) atp. atd. Takze pokud se prece jenom odhodlas kuchrku si poridit, chce to jisty nadhled… Mimochodem, neni levna…
Hodne stesti!
Svetlana
Hmm, tak to musí být luxusní kuřátko! Vyzkouším v létě, s čerstvými zralými rajčaty z tchánovy zahrady 🙂