Fašankové úterý bude letos hodně pozdě, až 4. března, tak je dostatek času na zkoušení nových receptů na obřadní pečivo, vážících se k tomuto období. Koblížky s Pribináčkem jsou jednoduché a rychlé na přípravu. Během smažení krásně napuchnou, nemají žádnou náplň a mně se na nich nejvíc líbilo, že nejsou moc sladké. Pokud máte raději sladší dezerty, doporučuji do těsta přidat jedno nebo dvě balení vanilkového cukru.
Suroviny na cca 15 ks
200 g vanilkového Pribináčku
2 vejce
160 až 170 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
olej nebo sádlo na smažení
100 g krupicového cukru
2 lžičky mleté skořice
Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva a solí. Vejce promícháme s Pribináčkem, přidáme suché suroviny a vše krátce promícháme metličkou.
V širším kastrolku nebo ve fritéze rozehřejeme sádlo nebo olej na 170°C, hladina tuku musí být dostatečně vysoká, aby v něm mohly koblihy volně plavat.
Z těsta odkrajujeme malou lžičkou kousky, ze kterých v ruce potřené olejem tvarujeme kuličky. Ty ihned vhazujeme do rozehřátého tuku a smažíme dozlatova ze všech stran (cca 4 minuty). Ve studeném oleji namáčejte také lžičku, kterou odkrajujete těsto. Koblížky můžete do oleje shazovat přímo ze lžičky, ale nebudou všechny tak kulaté. V oleji musí mít dostatek místa, aby mohly volně plavat a otáčet se, během smažení hodně naskočí. Po usmažení koblížky necháme jen krátce okapat na papírové utěrce a ještě teplé je obalujeme ve skořicovém cukru.
Dobrý den, nevíte, jestli by místo Pribináčku nešel použít Bobík?
Tak jsem udělala z Pribináčku i z Bobíka a nebyl poznat rozdíl.
Dobrý den, lze použít i po domácku vyrobený pribináček (tedy smíchaný tvaroh a smetana)? Jana
Jirka Babica by možná poradil, ale já opravdu nevím. Vyzkoušejte to.
Dělala jsem tento víkend 2x, jsou opravdu výborné a super jednoduché a rychlé. Tvarovala jsem je menší kávovou lžičkou, aby jich bylo víc 🙂
Vyzkoušela jsem Vaše koblížky,byly rychlé,akorát nevím kde jsem udělala chybu,ale ač jsem měla ruce potřené olejem sebevíc kulička mi vytvarovat nešla,tak jsem je nakonec do oleje dávala přímo ze lžičky.Ale jak říkáte,měly všemožné tvary jen ne kulaté :o))
Ono to u těchto koblížků vůbec nevadí, prapodivné tvary nejsou na závadu 🙂
Masopust, a zvláště několik posledních dní tohoto období (fašank, fašanky, končiny, bláznivé dny, konec masopustu),pro IvG 😉
Ano 🙂 Fašankovým úterým začíná 40 dnů dlouhý předvelikonoční půst.
Neodolala jsem a vyzkoušela udělat večer dětem. Bylo to užasně rychlé a hlavně výborné. Jen to ted budou asi vyžadovat obden, jen se ponich zaprášilo. Luca
Tak ještěže jsou tak rychlé a jednoduché 🙂
Krasne jednoduche, urcite vyzkousim. Dovolila jsem si dat vas blog mezi me oblibene -porad sem nakukuju :-))
Koblížky voní až sem!!! …. a jinak jdu hledat co to je fašankové úterý :-)) Iva
Ty jsou krásné
Tak tohle je geniálně jednoduché!!!! Musím ochutnat:)
Hmm, super! Já teda na kobližky moc nejsem, ale těm mým loupežníkům by rozhodně moc chutnaly! Musím taky něco koblížkovitého vytvořit 🙂
Marinko, Tvé geniální recepty musím vyskoušet:-) Kam na to stále chodíš???Ve svém oboru jsi jednička ! Zdraví Daja
Děkuji