Mince pies – tradiční britské vánoční pečivo. Malé košíčky z křehkého těsta plněné ovocnou směsí – mincemeat z rozinek, sušených meruněk, brusinek, kandované citrusové kůry, ořechů… Dříve součástí náplně bylo i mleté maso a lůj, nejčastěji skopové. Možná se nakonec někdy odvážím vyzkoušet i tuto verzi, ale zatím nenastal čas. 🙂
Suroviny na 16 košíčků
300 g hladké mouky
175 g másla
3 až 4 lžíce ledové vody
špetka soli
mincemeat – celá dávka podle tohoto receptu
1 žloutek + 1 lžička mléka na potření
moučkový cukr
16 jednorázových hliníkových košíčků nebo formičky o ∅ 6 cm
Prosátou mouku promícháme se solí, přidáme k ní vychlazené máslo nakrájené na malé kousky a velmi rychle zpracujeme těsto připomínající drobenku. Po lžících do těsta přidáváme vodu, pokaždé promícháme vidličkou, dokud nevznikne pevné lesklé těsto. Pracujeme rychle, aby máslo příliš nezměklo, o to křehčí potom bude výsledné těsto. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme 2 hodiny chladit v ledničce.
Z těsta vykrajujeme kolečka, která dobře přimáčkneme ke dnu i bokům formiček. Mincemeat naplníme do košíčků až po okraj a nahoru položíme hvězdičku vykrojenou z těsta. Potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem a pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem.
Po upečení necháme vychladnout ve formičkách. Jednorázové hliníkové z košíčků nesundáváme, podáváme je v nich. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
Děkuji, jste skvělá. Ráda bych vyzkoušela několik druhů vánočního cukroví, které zde máte. Nádherné.
Košíčky z křehkého těsta vypadají kouzelně, chtěla bych je vyzkoušet. Musí se ty jednorázové hliníkové košíčky něčím vymazávat? Velice děkuji za odpověď a přeji krásné dny. Irena
Pod křehké těsto nemusíte vymazávat nikdy.
Marynko,
i když jsem si říkala, že pro letošek cukroví a pečení už stačí, tak neodolám a tohle ještě vyzkouším :o) ……. přeji ti krásný a pohodový zbytek čtvrté adventní neděle ….. pa, pa Marki