Přebytky bílků, které se vždy při pečení vánočního cukroví nastřádají, se hodí na pusinky! Hodně ořechů a čokolády z nich dělají luxusní cukroví, které zaručeně zmizí jako jedno z prvních 🙂 Inspirace z Moich wypieków.
Suroviny na 50 ks
4 bílky
špetka soli
200 g krupicového cukru
200 g jemně mletých lískových ořechů
100 g hořké čokolády (70%)
25 ks lískových ořechů
oplatkový papír nebo kolečka z oplatkového papíru o ∅ 3 cm
Lískové ořechy nasypeme na rozpálenou pánev, kde je pražíme asi 3 až 5 minut za občasného prohození, aby se rovnoměrně opražily ze všech stran. Upraženým ořechům popraská tenká hnědá slupka. Ihned je nasypeme na papírovou utěrku nebo pečicí papír a promneme je v zabaleném papíru, čímž je zbavíme hnědé slupky. Ořechy rozřízneme na půlky.
Oplatkový papír nařežeme na čtverečky o stranách 3 cm a naskládáme je v nevelkých rozestupech na plech vyložený pečicím papírem.
Čokoládu nastrouháme na jemno.
Bílky se solí ušleháme na tuhý sníh, postupně do něj za stálého šlehání přidáváme po lžících krupicový cukr. Sníh by měl být po ušlehání s cukrem pevný a lesklý. Opatrně do něj zamícháme ořechy a čokoládu.
Bílkovou směsí naplníme cukrářský sáček s ozdobnou špičkou (např. Wilton č. 4B) a na oplatkový papír nastříkáme pusinky o průměru 3 cm. Nahoru každé pusinky položíme půlku lískového oříšku a lehce ji zatlačíme.
Pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 170°C bez ventilátoru. Po upečení necháme vychladnout na plechu. V dobře uzavřené nádobě můžeme uchovat až 14 dnů.
Krásaaaaa!!!! Můžu vyměnit lískáče za vlašáky? Mám jich moc… Díky a krásné Vánoce!
Věrná čtenářka K.
samozřejmě
Vypadají víc než lákavě! Lískové ořechy jsou jedny z mých nejoblíbenějších a velmi mě mrzí, že letos žádné nemáme a v obchodech jsou předražené :/ Kde ty je sháníš nebo kupuješ?
v obchodě 🙂