Bezé
2 bílky (cca 70 g mražených)
špetka soli
110 g krupicového cukru
1 lžička citronové šťávy
100 g hořké čokolády
50 g lískových ořechů
Vychlazené nebo rozmrzlé bílky spolu se solí vyšleháme na pevný sníh, postupně do něj po lžících zašleháváme krupicový cukr a na závěr ocet nebo citronovou šťávu. Musí vzniknou pevná, hladká a lesklá pěna.
Cukrářský sáček se zdobicí kulatou špičkou nebo i bez špičky naplníme sněhem. Na plech vyložený pečicím papírem stříkáme v nevelkých rozestupech malé pusinky.
Sušíme 1½ až 2 hodiny v troubě vyhřáté na 120°C nebo déle při 90°C, to zůstanou krásně sněhobílé. Po vysušení necháme vychladnout na plechu.
Ořechy pomeleme na hrubo nebo nasekáme. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Základny pusinek namáčíme v čokoládě, lehce necháme okapat a čokoládu posypeme ořechy. Necháme zaschnout na roštu.
Děkuji moc..nikdy jsem to neslyšel,že se dají mrazit bílky 😀
Dobrý den. Muzu vědět co jsou mražené bílky ? ��
No normální mražené bílky. Bílky se mohou zamražovat a tak je škoda je vyhazovat, když Vám nějaké zůstanou. Dávat do krabičky a když je jich víc, tak se z nich dá něco upéct.
Dobrý den, Maryno,
jakou používáte špičku (průměr)? Já mám jen asi 5 mm a pusinky nejdou udělat tak pěkné, jako ty Vaše. Určitě to chce ještě i více cviku, ale myslím, že i špičku by to chtělo jinou.
Jinak Vám moc fandím a děkuju za spoustu skvělých receptů. Už skoro podle nikoho jiného nepeču 🙂
Děkuju.
Katka
Také zatím nemám tak širokou špičku, tyto jsem stříkala ustřiženým jednorázovým cukrářským sáčkem. Děkuji za pochvalu 🙂
Dobry den, Maryno, pusinky jsem pekla, jsou vyborne, ale nesly mi sundat z peciciho papiru. Takze spodni strana vetsiny pusinek nebyla moc uhledna. Nevite, kde mohla byt chyba? Sundavate je z plechu teple nebo po vychladnuti? Dekuji, Vase fanynka:-) Jirina
Nechám vychladnout na plechu a potom teprve sundávám, doplním do receptu.
Bomba! Krásné, jednoduché a fakt dobré. Už vím, čím letos oslním na rodinné vánoční sešlosti! Jitka