Po čase zase došlo na náš oblíbený a již tradiční „babinec“, tedy výlet naší holčičí party. Bosé nohy nás tentokrát zanesly k Valticím na okruh, kde můžete prožívat různé vjemy. Okruh „bosou nohou“ je mezi Valticemi a Schrattenbergem a připojit se na něj můžete třeba u Reistny. Začít je nejlépe na vrátnici Vinných sklepů Valtice a tam pořídit nějakou dobrou láhev na cestu, zvlášť k sezení v sudu a poslouchání cvrlikání ptáčku se náramně hodí. Rozhodně si nenechte ujít chůzi bahnem u Schrattenbergu, to je nejlepší zastavení ze všech. Možná i proto, že je tu velesympatický stánek s místním Veltlínem a chlebem se škvarkovou pomazánkou (za koruny i eura). Tady jsme se nachvilku odpojily ze stezky a zašly až do Schrattenbergu omrknout místní sklepy. Vesnice vypadala jak po vymření, jen na návsi jsme narazily na Kluky v akci, kteří zde natáčeli nový díl a u jejichž hostitele jsme koupili jeden z nejhorších Grüner, jaký jsem dosud pila, ten ve stánku u stezky byl nesrovnatelně lepší. No a protože na takový výlet je potřebná i svačinka a na zahradě jsem otrhala poslední maliny, vznikl podle Nigelly Lawson známý anglický koláč Bakewell z jemného máslového křehkého těsta se spoustou mandlí a spoustou malin. Mňami!
Těsto
150 g hladké mouky
150 g vychlazeného másla
40 g moučkového cukru
špetka soli
Dno kulaté dortové formy o ∅ 24 cm nebo čtvercové formy o stranách 24 cm vyložíme pečicím papírem.
Mouku promícháme se solí a cukrem a přidáme k ní máslo rozkrájené na menší kousky. Velmi rychle zpracujeme v robotu nebo food processoru měkké a vláčné těsto, aby se máslo příliš nerozpustilo. Těsto ihned rozmačkáme po celé ploše dna formy a propícháme ho vidličkou. Pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 160°C s horkovzduchem. Po upečení necháme 5 minut vychladnou ve formě.
Náplň
200 g malin (mohou být i mražené, před použitím nerozmrazovat)
150 g malinového džemu
100 g másla
3 vejce
100 g krupicového cukru
100 g pomletých blanšírovaných mandlí nebo mandlové moučky
30 g mandlových plátků
Máslo rozpustíme a necháme ho lehce vychladnout.
Korpus potřeme džemem a poklademe na něj maliny. Krupicový cukr rozmixujeme (nejlépe ve food processoru) s pomletými mandlemi a vejci až vznikne hladká pasta. Za stálého mixování do ní přiléváme rozpuštěné máslo, musí se spolu dobře spojit. Touto směsí přelijeme maliny. Povrch koláče posypeme mandlovými plátky.
Pečeme 35 až 45 minut v troubě vyhřáté na 160°C s horkovzduchem. Po upečení necháme vychladnout ve formě na roštu, následně vložíme alespoň na 2 hodiny do ledničky. Krájíme až po důkladném vychlazení.
Vinohrad nad Valticemi, červenec 2014 |
Pohled na Pálavu ze střechy Reistny, červenec 2014 |
Nad Schrattenbergem, červenec 2014 |
Dobrý den, myslíte, že by se místo mletých mandlí dal použít mletý kokos?
Děkuji.
Renáta
Můžete zkusit, bude to jiné.
Dnes ozkouseno a chutna naprosto bozsky!!!
Děkuju za skvělý tip na výlet i recept. Ale už jsme bez malin, jaké ovoce by šlo použít místo nich, aby to chuťově korespondovalo?
Lze použít jen džem nebo mražené maliny, které předem nerozmrazujeme. Zkoušela jsem ještě variantu s meruňkami, meruňkovou marmeládou a místo mandlí lískové ořechy a byla také super. Myslím, že by šly určitě použít i borůvky, broskve…
Děkuji za recept i tip na výlet. Mohu se zeptat, zda je zmíněný okruh bosou nohou jednodenní výlet? Nebo je třeba si na něho vyhradit více dní?
Díky za odpověď 🙂
S.
Je to tak na půl dne, má to jen 5 km.