Pokud se řadíte ke skupině milovníků arašídového másla, tak určitě vyzkoušejte tento cheesecake. Arašídové máslo se totiž skvěle doplňuje s tvarohem. Jeho chuť můžete ještě zvýraznit přidáním špetky mořské soli.
Křehké těsto
130 g hladké mouky
20 g kakaa
45 g moučkového cukru
75 g vychlazeného másla
1 žloutek
špetka soli
2 až 3 lžíce ledové vody
Prosátou mouku, kakao a cukr promícháme se solí, přidáme do ní vychlazené máslo nakrájené na malé kousky, žloutek a velmi rychle zpracujeme těsto připomínající drobenku. Po lžících do těsta přidáváme vodu, dokud nevznikne hladké těsto. Pracujeme rychle, aby máslo příliš nezměklo, o to křehčí potom bude výsledné těsto. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme 30 minut chladit v ledničce.
Vychlazené těsto rozválíme a vložíme na dno dortové formy o ∅ 23 cm vyložené pečicím papírem. Těsto propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 170°C s horkovzduchem, poté vyjmeme zátěž a dopečeme ještě dalších 10 až 15 minut při stejné teplotě. Upečený korpus necháme lehce vychladnout na roštu.
Suroviny na cheesecake
4 vrchovaté lžíce arašídového másla
750 g tvarohu (v kostkách)
3 vejce
1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka (365 g)
1 lžíce bramborového škrobu
1 lžíce hladké mouky
Tvaroh 3x pomeleme na mlýnku na maso nebo jej můžete také posekat ve food processoru, tvaroh bude jemnější a hladší, ale nebude tak řídký, jako ten ve vaničkách.
Do tvarohu zamícháme postupně vejce jedno po druhém, kondenzované mléko a sypké suroviny. Tvaroh nešlehejte, aby se do něj nedostalo příliš mnoho vzduchu. Lehce vychladlý korpus z křehkého těsta potřeme po celé ploše arašídovým máslem a na něj nalijeme tvarohovou směs.
Na spodní příčku trouby umístíme hlubší plech, na který nalijeme vařící vodu. Cheesecake pečeme přibližně 80 minut na střední příčce trouby při teplotě 140°C bez horkovzduchu. Upečený koláč by měl na povrchu lehce pružit. Po upečení koláč necháme chladnout v pootevřené vypnuté troubě 1 hodinu, poté jej vytáhneme a na chladném místě jej necháme odležet ještě alespoň 5 hodin.
Velice děkuju hlavně za ten postup pečení, takhle nízkou teplotu bych sama od sebe asi nedala, ale výsledek byl famózní, všichni se ptali po receptu. Jinak proveden malý neškodný upgrade – v obchodě jsem narazila na karamelové kondenzované mléko… 😍
Zdravím, myslíte, že by se dalo místo spodního křehkého těsta udělat klasické sušenkové? Děkuji. Jitka
Samozřejmě, můžete.
Vypadá opravdu chutně 🙂 BLOG Corculum♥
Krásný den, cheesecake vypadá skvěle. Ráda bych ho ale udělala s krustou až do vrchu formy. Podaří se mi to s tímto těstem? Děkuji 🙂
Mělo by to jít, ale musíte si udělat víc těsta.
minuly tyden jsem ho pekla a skvely, druhy den se krasne rozlezel. urcite jsem ho nedelala naposled. a vzhled byl jako u tebe na fotkach, uplne profi 🙂 diky, monika
Hmm koukám dort od dortíku výstavnější kousky :))