laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Kynutá těsta ~ Smažené moučníky

Koblihy s lemon curd

25. 2. 2014
laskominy od maryny
laskominy od maryny
laskominy od maryny

Za týden je tu konec masopustu, tak honem ještě nějaký recept na koblihy. Pro nás jsou trochu netradiční, protože nejsou plněné marmeládou ani povidly, nýbrž citronovým krémem. Kdo má rád sladkokyselé kombinace, bude určitě nadšený. Koblihy je potřeba nechat dobře vykynout, jen tak docílíte tradičního světlého prstence.

Suroviny na lemon curd

200 ml citronové šťávy (asi ze 3 velkých citronů)

120 až 160 g moučkového cukru (podle chuti)

2 vejce

2 žloutky

100 g másla

Všechny suroviny, kromě másla, smícháme v hrnci se silnějším dnem. Na mírném plameni směs za stálého míchání metličkou zahříváme 2 minuty. Hrnec sejmeme z plamene a ve směsi rozmícháme máslo nakrájené na kousky. Hrnec vrátíme na mírný plamen a za stálého míchání vaříme 3 minuty, směs během této doby zhoustne do podoby pudingu. Během chladnutí lemon curd ještě víc ztuhne. V uzavřené skleničce uchovejte v ledničce týden.

Suroviny na 24 koblih

190 ml plnotučného mléka

50 g másla

50 g krupicového cukru

400 g hladké mouky

7 g instantního droždí

1 velké vejce

2 žloutky

2 cl rumu

½ lžičky soli



100 g krupicového cukru na obalování

Máslo s mlékem a cukrem ohříváme, dokud se máslo nerozpustí. Necháme lehce vychladnout. Mouku prosejeme do mísy, zamícháme do ní sůl a droždí. Přidáme žloutky, celé vejce, máslo s mlékem, rum a uhněteme těsto. Správně vypracované těsto by mělo být hladké, lesklé, ne příliš tuhé a mělo by se odlepovat od stěn mísy. Mísu přikryjeme utěrkou a odložíme ji na teplejší místo bez průvanu a těsto necháme kynout 1½ hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozválíme na plát vysoký asi 1 cm, snažíme se co nejméně podsypávat moukou. Z těsta vykrojíme kolečka o ∅ 6 cm, odložíme je na lehce pomoučený kraj válu nebo na plech, přikryjeme je utěrkou a necháme je na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (cca 30 minut). Pokud nemáte špičku na plnění koblih, musíte je naplnit před smažením, variant existuje několik – návody tady a tady.

V širším kastrolku nebo ve fritéze rozehřejeme sádlo, ztužený pokrmový tuk nebo olej na 160°C, hladina tuku musí být dostatečně vysoká, aby v něm mohly koblihy volně plavat. Koblihy smažíme dozlatova z každé strany asi 2 minuty. Po usmažení je osušíme na papírové utěrce a ještě teplé je plníme lemon curd a obalujeme v krupicovém cukru. Koblihy jsou nejlepší čerstvé, ještě trochu teplé.

laskominy od maryny
laskominy od maryny
Print Friendly, PDF & Email
citronkarnevalžloutky

Related Posts

Zázvorky

Zázvorky

Recept na tyto zázvorky stále vede z těch mnoha, které jsme doma postupně nasbírali. Svou konzistencí po upečení totiž připomínají rakvičky. Zázvorky jsou nadýchané, jemné a křehké. Není potřeba je nechat několik dnů uležet, jsou chutné hned po upečení a výborně se hodí k vínu. […]

Print Friendly, PDF & Email
Dort Andalusie

Dort Andalusie

Dort pro opravdové čokoholiky, skládající se z mandlovokakaového bezé, proloženého čokoládovým krémem a osvěžujícím citronovým krémem. Kombinace obou krémů vytváří chuťový i vizuální kontrast a citronový odlehčuje celkovou hutnost čokoládového dortu. Krémy mají být ve vrstvách obráceně, tedy citronový nahoře a čokoládový dole, hold chybička se vloudila […]

Print Friendly, PDF & Email
Lemon curd

Lemon curd

V M & S asi zapláčou nad tím, že lemon curd už nechodím nakupovat k nim, díky mé závislosti jim totiž asi dost klesne zisk :-). Lemon curd je oblíbená britská a severoamerická pochoutka. Základními ingrediencemi jsou ovocná šťáva, žloutky a cukr, pro zjemnění a […]

Print Friendly, PDF & Email

Podmáslový chléb II.
Ananasové cupcakes

6 komentáře k “Koblihy s lemon curd”

  • Anonymní napsal:
    8. 3. 2014 (23:41)

    Uplne nejlepsi recept na koblihy! Dekuji! Uz nebudu zkouset zadne jine!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      9. 3. 2014 (20:32)

      Super!

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Jana H. napsal:
    27. 2. 2014 (15:24)

    Tak jsem je udělal s meruňkovou marmeládou a moc dobré! 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    25. 2. 2014 (14:42)

    Hmmm, tak to bych si nechala říct! Zatracenej lepek! Tak aspoň vyzkouším lemon curd 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Kaya napsal:
    25. 2. 2014 (10:18)

    Taky už bych mohla ten lemon curd vyzkoušet, ale je mi jasné, že ho budu jíst, dokud bude. Ty koblihy jsou nebeské!

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Cucinare con Amore napsal:
    25. 2. 2014 (08:22)

    Hmm ty vypadají moooc dobře 🙂 Chtělo by to donášku do práce 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos kondenzované mléko maliny mandle mascarpone meruňky mák ovoce ořechy pistácie pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

RSS Laskominy od Maryny

  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami
  • Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020