


Za týden je tu konec masopustu, tak honem ještě nějaký recept na koblihy. Pro nás jsou trochu netradiční, protože nejsou plněné marmeládou ani povidly, nýbrž citronovým krémem. Kdo má rád sladkokyselé kombinace, bude určitě nadšený. Koblihy je potřeba nechat dobře vykynout, jen tak docílíte tradičního světlého prstence.
Suroviny na lemon curd
200 ml citronové šťávy (asi ze 3 velkých citronů)
120 až 160 g moučkového cukru (podle chuti)
2 vejce
2 žloutky
100 g másla
Všechny suroviny, kromě másla, smícháme v hrnci se silnějším dnem. Na mírném plameni směs za stálého míchání metličkou zahříváme 2 minuty. Hrnec sejmeme z plamene a ve směsi rozmícháme máslo nakrájené na kousky. Hrnec vrátíme na mírný plamen a za stálého míchání vaříme 3 minuty, směs během této doby zhoustne do podoby pudingu. Během chladnutí lemon curd ještě víc ztuhne. V uzavřené skleničce uchovejte v ledničce týden.
Suroviny na 24 koblih
190 ml plnotučného mléka
50 g másla
50 g krupicového cukru
400 g hladké mouky
7 g instantního droždí
1 velké vejce
2 žloutky
2 cl rumu
½ lžičky soli
100 g krupicového cukru na obalování
Máslo s mlékem a cukrem ohříváme, dokud se máslo nerozpustí. Necháme lehce vychladnout. Mouku prosejeme do mísy, zamícháme do ní sůl a droždí. Přidáme žloutky, celé vejce, máslo s mlékem, rum a uhněteme těsto. Správně vypracované těsto by mělo být hladké, lesklé, ne příliš tuhé a mělo by se odlepovat od stěn mísy. Mísu přikryjeme utěrkou a odložíme ji na teplejší místo bez průvanu a těsto necháme kynout 1½ hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozválíme na plát vysoký asi 1 cm, snažíme se co nejméně podsypávat moukou. Z těsta vykrojíme kolečka o ∅ 6 cm, odložíme je na lehce pomoučený kraj válu nebo na plech, přikryjeme je utěrkou a necháme je na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (cca 30 minut). Pokud nemáte špičku na plnění koblih, musíte je naplnit před smažením, variant existuje několik – návody tady a tady.
V širším kastrolku nebo ve fritéze rozehřejeme sádlo, ztužený pokrmový tuk nebo olej na 160°C, hladina tuku musí být dostatečně vysoká, aby v něm mohly koblihy volně plavat. Koblihy smažíme dozlatova z každé strany asi 2 minuty. Po usmažení je osušíme na papírové utěrce a ještě teplé je plníme lemon curd a obalujeme v krupicovém cukru. Koblihy jsou nejlepší čerstvé, ještě trochu teplé.


Uplne nejlepsi recept na koblihy! Dekuji! Uz nebudu zkouset zadne jine!
Super!
Tak jsem je udělal s meruňkovou marmeládou a moc dobré! 🙂
Hmmm, tak to bych si nechala říct! Zatracenej lepek! Tak aspoň vyzkouším lemon curd 🙂
Taky už bych mohla ten lemon curd vyzkoušet, ale je mi jasné, že ho budu jíst, dokud bude. Ty koblihy jsou nebeské!
Hmm ty vypadají moooc dobře 🙂 Chtělo by to donášku do práce 🙂