Minulý týden mi přišla krásná zpráva: Mám plno jedlých kaštanů a ráda bych Vám nějaké věnovala, budete-li mít zájem. Tomu jsem samozřejmě nemohla odolat, a tak jsem celé jedno odpoledne strávila pečením, loupáním a vařením kaštanů a zapojila jsem rovnou i všechny doma 🙂
První, co z nich vzniklo, je tento koláč. Nejlepší byl odležený po několika dnech. Příště do něj ještě zkusím přidat nějakou výraznou marmeládu nebo švestková povidla, samotné kaštany jsou totiž chuťově trochu fádní.
Křehké těsto
200 g hladké mouky
100 g másla
75 g moučkového cukru
1 žloutek
2 lžíce studené vody
Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit na hodinu do ledničky.
Těsto rozválíme na plát silný asi 4 mm a vložíme jej do koláčové nebo dortové formy o ∅ 23 až 24 cm. Pokud použijeme dortovou formu, vytvoříme v ní okraj z těsta vysoký cca 3 cm. Těsto je velmi křehké, tak se s ním trochu hůře pracuje. Na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky). Pečeme 15 minut v troubě s ventilátorem vyhřáté na 180°C, poté odstraníme pečicí papír a necháme lehce vychladnout.
Náplň
cca 500 g jedlých kaštanů (250 g vyloupaných)
2 vejce
1 bílek
120 g másla
120 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru
1 lžička skořice
špetka soli
2 lžíce mandlového likéru
pikantní marmeláda nebo povidla (není nutné)
Během chlazení těsta si připravíme kaštany. Nařízneme je na špičatých koncích do kříže, položíme na plech a dáme je na 10 minut péct do trouby vyhřáté na 200°C. Upečené kaštany necháme jen lehce vychladnout a oloupeme je, včetne vnitřní tenké hnědé slupky. Oloupané kaštany dáme do hrnce, zalijeme je trochou vody a 20 minut je dusíme na mírném plameni. Z podušených kaštanů slijeme přebytečnou vodu a rozmixujeme je na pyré.
Máslo vyšleháme spolu s cukrem, vanilkovým cukrem a skořicí do pěny, na závěr do ní zašleháme 2 žloutky. Z bílků vyšleháme spolu se špetkou soli pevný sníh. Sníh s kaštanovým pyré zamícháme do máslové pěny.
Směs ve vysoké vrstvě rozetřeme na předpečený korpus. Náplň může dosahovat až po okraj těsta. Korpus můžeme také pod kaštanovou směsí potřít švestkovými povidly nebo nějakou pikantní marmeládou (rybízovou, meruňkovou). Koláč pečeme 50 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem. Po upečení jej ihned pokapeme mandlovým likérem a necháme vychladnout.
Podáváme pocukrovaný se šlehačkou, kysanou smetanou nebo crème fraîche. Nejlepší byl pořádně odležený po dvou dnech.
Rostou někde kaštany v Brně či u Brna? Na Zelňáku bývají podle mě dost drahé, nebo kde je sehnat?
Tak to bohužel vůbec netuším, vím jen o jednom na Petrově 🙂
Od dětství si pamatuju chuť sladkého kaštanového pyré se šlehačkou. Hned se jdu kouknout jestli už mají kaštany na Zelňáku :-))
Luca
Hmm, s domácími povidly by byl určitě super!
Ach jo, díky tobě a těm tvým skvostným výtvorům ze mě i přes mou nelibost ke sladkému bude koule! 😀