Další do série nepečených dortíků. Tedy jen částečně nepečených, protože má pečený korpus. Ten můžete klidně nahradit nepečeným ze sušenek, bude to také skvělé. Tento cheesecake je připravený z ricotty, kysané smetany a šlehačky, oslazený je pouze bílou čokoládou a lehce karamelizovanými meruňkami. Doporučuji jej dělat opravdu z ricotty a ne třeba z tvarohu, protože je díky ní chuťově jemnější.
Těsto
175 g hladké mouky
1 lžíce moučkového cukru
špetka soli
100 g vychlazeného másla
1 žloutek
2 lžíce ledové vody
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.
Mouku a cukr prosejeme a promícháme se solí. Přidáme na menší kousky nakrájené vychlazené máslo, žloutek a 1 až 2 lžíce ledové vody a velmi krátce (aby se máslo příliš nerozpustilo) vypracujeme hutné těsto.
Těsto rozetřeme po koláčové formě o ∅ 24 cm (nejlépe s odnímatelným dnem) tak, aby pokrývalo i bok formy. Formu s těstem dáme na 30 minut do mrazničky. Před pečením na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 170°C s ventilátorem, vyjmeme papír se zátěží a pečeme ještě dalších 10 minut při stejné teplotě. Upečený korpus necháme vychladnout.
Meruňková náplň
9 meruněk
3 lžíce krupicového cukru
200 g ricotty
375 g kysané smetany
200 g smetany ke šlehání
200 g bílé čokolády
5 plátků želatiny (8 g)
2 lžíce mandlových lupínků
Během pečení korpusu si připravíme meruňky. Omyté meruňky vypeckujeme a rozkrájíme na čtvrtiny. Naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem, posypeme je krupicovým cukrem a dáme je na 10 minut do trouby ke korpusu. Nejlépe na horní příčku.
Želatinu namočíme do trošky studené vody a necháme ji nabobtnat. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme k ní dvě lžíce kysané smetany a nabobtnalou vymačkanou želatinu. Mícháme nad vodní lázní, dokud se želatina nerozpustí, nesmí ovšem projít varem. Vyjmeme z vodní lázně a přimícháme další dvě lžíce kysané smetany, aby se směs ochladila.
Ricottu spolu se smetanou ke šlehání a zbytkem kysané smetany šleháme, dokud směs nezačne houstnout. Za stálého šlehání přiléváme rozpuštěnou čokoládu se želatinou.
12 čtvrtek meruněk si odložíme stranou na ozdobu. Zbývající meruňky naskládáme na upečený vychladlý korpus. Přelijeme je připravenou ricottovou směsí, tu na povrchu uhladíme a formu dáme na 15 minut do ledničky, aby směs trochu ztuhla. Během chladnutí v ledničce si na pánvičce lehce opražíme na sucho mandlové lupínky. Čtvrtky meruněk poklademe na povrch koláče a do středu nasypeme mandlové lupínky. V ledničce necháme chladit minimálně další 3 až 4 hodiny.
Marynko, cheesecake miluju, děkuju za úžasné recepty …. Marki
Ty tvoje recepty jsou prostě boží… ach jo!
Ach, já se z tebe zblázním! Tolik báječných cheesecaků, já prostě nevím, kerý mám ybrat a nachystt sesře na oslavu. To se dělá? Nejradši bych je připravila úplně všechny, to mi věř!
To neporadím, ale jsem zvědavá, který to bude?