Jednu neděli jsem šla pomáhat kamarádce do zahradnictví a došlo také na zalamování výhonků mladého česneku, aby nerozkvetl. Byla jich pěkná hromádka a skončily by na hnojišti, kdybych si nevzpomněla, že jsem je viděla prodávat na stánku na Zelňáku. Tak jsem zagooglila, zjistila, že se dají opravdu jíst a hromádku výhonků si nabalila domů. Vznikla z nich tahle pasta, kterou mažeme na topinky, zapečený lilek, přidáváme k bramborám… a v mražáku jich ještě svazek čeká, až se upečou s nějakým masem.
Suroviny
česnekové výhonky
sůl
případně slunečnicový nebo olivový olej
Omyté česnekové výhonky pomeleme 2x na strojku na maso. Můžeme je také rozmixovat nebo rozsekat ve food processoru. Vzniklou pastu promícháme se solí (na 100 g pasty se dává 20 g soli), můžeme také přidat trochu oleje pro lepší strukturu pasty. Naplníme do skleniček, které dobře uzavřeme. Pasta prý vydrží v ledničce ½ roku, což nezjistím, zda je to pravda, protože u nás doma rozhodně ne.
Česnekové výhonky dám do mrazáku a pak místo česneku používám.
Skvělý …kokukal jsem na to nedůvěřivě – při výrobě … už je spotřebovaná . Bylo jí "jen" 2,5 kg .Dítka mi málem urvala ruce …
Používám výhonky včetně jemných pacibulek všude tam, kde se dává česnek. Vývary (celé výhonky), omáčky, placky, bramboráky, minutky … Tahle inspirace je ale skvělá .. Škoda, že nepřišla o týden dřív, kdy jsme už museli pacibulky s výhonky ostříhat a byla jich velká mísa … Spotřebovaly se, ale na tento způsob by se mi to líbilo víc …
… tak příští rok 🙂
Tohle využití by mě nenapadlo… Jenom se k nějakým výhonkům dostat 😀
Příští rok přepadnout nějaký česnekový záhonek 🙂
Pozdě, už jsou vyhozené. Ale příště budu vědět, co s nimi. Něco podobného dělám s bazalkou. Nasekám, nacpu do skleniček, zaleji olivovým olejem a navrch nasypu lžičku soli. V ledničce vydrží rok. Lenka
Bazalky jsem nikdy neměla tolik, abych to zkusila, ale letost moje bylinková zahrádka v práci na balkoně vypadá slibně, tak to také zkusím.
Jé to si první koho vidím používat česnekové výhonky. Říkala sem si, kde to ta moje mamka tenkrát vzala… My je dáváme do "číny", už je to spousta let co to tak naši dělali a já letos po několika letech opět zalamovala, protože jsme na chatě obnovili záhon s česnekem. Už jsou v mrazáku, ale příští rok ho chceme zasázet víc, tak dojde i na pastu. Díky za super nápad!
Jsem v tomto směru také nováček 🙂 Jsem zvědavá, jaké to bude s masem.
Skvělé, za to ručím :o)
já používám již několik let 🙂