Malým koledníkům se asi dezertem z bezé a vaječného likéru moc nezavděčíte. Jim můžete na občerstvení připravit košíčky z křehkého těsta plněné krémem z ricotty a kandovaného pomeranče, ozdobené čokoládovými hnízdy. Wow efekt zaručený! Testováno na jednom malém koledníkovi, který se nestihl naučit žádnou velikonoční říkanku, tak to zachránil alespoň vánoční 🙂 Nápad na hnízda jsem okoukala na Moich wypiekach.
12 košíčků z křehkého těsta
140 g hladké mouky
85 g másla
1 lžíce moučkového cukru
1 necelá lžička soli
2 až 3 lžíce vody
Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit na 1 hodinu do ledničky.
K pečení košíčků jsem použila formičky na košíčky o ∅ 6 cm, můžete použít i jakékoli jiné, třeba formičky na muffiny.
Těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme z něj kolečka o ∅ 8 cm. Kolečka vložíme do formiček tak, aby těsto pokrývalo i celé její boky. U nižších formiček, které mám já, můžete vytvarovat ozdobný okraj. Formičky s těstem vložíme na 15 minut do mrazničky. Do každé formičky na těsto položíme papírový košíček nebo kousek pečícího papíru a na něj nasypeme zátěž. Pečeme 15 minut v troubě s ventilátorem vyhřáté na 180°C, poté odstraníme papírové košíčky se zátěží a dopečeme ještě dalších 5 až 10 minut. Upečené košíčky necháme lehce vychladnout a vyklopíme je z formiček.
Čokoládová hnízda
100 g hořké nebo mléčné čokolády
1 lžička olivového oleje
cereální tyčinky (použila jsem Dobrá vláknina od Bona Vita)
cukrová vajíčka
Na pečící papír si nakreslíme 12 koleček o stejném průměru, jako máte košíčky. Papír položte na plech kresbou dolů.
Čokoládu spolu s olejem rozpustíme ve vodní lázni. Tyčinky obalujeme v čokoládě a vytváříme z nich hnízda na pečícím papíře. Na lehce zatuhlá hnízda klademe cukrová vajíčka. Plech s hnízdy dáme na 15 minut do mrazničky.
Krém z ricotty
150 g ricotty
100 g smetany ke šlehání
2 plátky želatiny
2 lžíce moučkového cukru
2 lžíce kandované pomerančové kůry nasekané na menší kousky
1 lžička pomerančové vody (není nutné)
2 lžíce smetany
Do misky si dáme dvě lžíce vlažné vody a do ní namočíme želatinu, aby nabobtnala.
Ricotta i smetana musí být dobře vychlazené. Dáme je spolu s cukrem a kandovanou pomerančovou kůrou do mísy, případně i pomerančovou vodou a vyšleháme z nich hladký krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 1,5 minuty až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na nízkou a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se.
2 lžíce smetany trochu zahřejeme v kastrolku. Z nabobtnané želatiny vymačkáme vodu a přidáme ji ke smetaně, dobře ji rozmícháme, dokud se nerozpustí. K želatině přidáme 3 lžíce krému, aby se ochladila a nesrazila se. Takto připravenou prochladlou želatinu zamícháme do vyšlehaného krému.
Krémem ihned plníme košíčky. Na každý košíček položíme čokoládové hnízdo a dáme je na 30 minut vychladit do ledničky, aby krém dostatečně ztuhl.
Tý jo, ty vypadají nádherně! Ty máš vždycky tak skvělé nápady, musí být radost chodit k tobě na koledu 🙂
Marynko, ty mě vždycky umíš něčím úžasným překvapit ….. hnízdečka vypadají nádherně !!!! Můžu se zeptat na ty vajíčka ???? Ty jsi vyráběla nebo se dají někde koupit ????? Marki
Vajíčka jsem koupila, ale v Londýně 🙁 Jsou od firmy Cadbury. Loni jsem koupila stejně malá, ale jednobarevná (nekropenatá) v prodejně Arko. Docela mě mrzí, že se nedají koupit i u nás, protože jsou hrozně dobrá!
Ještě jsem objevila, že podobné vyrábí i Milka, tak ty by se snad u nás měly dát koupit. Jinak asi jedině vymodelovat z marcipánu.
Marynko, děkuju …. budu se po nich "pídit" … pa, pa Marki
To je kouzelné! 🙂 Taky bych chtěla dostat takové hnízdečko… Škoda, že už dávno nejsem malá.
🙂 Myslím, že je můžou i dospěláci.
krásně vypadají a určitě i chutnají :). zaujala mě "zátěž" – z čehopak je?
hezký zbytek neděle! M
Jsou to takové keramické kuličky, koupila jsem je v Anglii, ceramic baking beans, tady je mám na fotce i v plechovce.