Tradiční specialita vážící se k pravoslavným velikonočním svátkům, podle kterých se také jmenuje. Vyrábí se z tvarohu, másla a kandovaného ovoce, bývá hodně sladká a je ideální pro milovníky nepečených tvarohových dortíků. Inspitace z Moich wypieków, ale protože nemám ráda příliš přeslazené dezerty, množství cukru jsem snížila o třetinu.
Suroviny
1 l plnotučného mléka
200 g kysané smetany
1 vanilkový lusk
3 vejce
125 g másla
80 g moučkového cukru
100 g kandovaného a sušeného ovoce (pomeranče, citrony, meruňky, …)
trochu mandlí nebo mandlových lupínků
Mléko svaříme spolu s vanilkovým luskem rozkrojeným na polovinu. Vajíčka rozšleháme s kysanou smetanou a pomalu je vléváme do vařícího mléka. Za stálého míchání vaříme, dokud se směs nerozdělí na tvaroh a syrovátku. Odstavíme z plamene, vyjmeme vanilkový lusk a necháme vychladnout.
Tvaroh scedíme přes cedník, do kterého vložíme gázu nebo řidčeji tkanou utěrku, a do hrnce zachytíme syrovátku. V cedníku jej necháme vykapat přes celou noc.
Druhý den kandované a sušené ovoce propláchneme horkou vodou, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Máslo utřeme s cukrem, postupně do másla zapracujeme tvaroh. Na závěr do paschy zamícháme připravené ovoce.
Kónickou nádobu nebo ve tvaru komolého jehlanu – já jsem použila nádobu s vyjímatelným košíčkem od ricotty (na toto množství byly potřebné dvě) – vyložíme opět gázou a naplníme ji připraveným krémem. Necháme několik hodin vychladit v ledničce. Poté paschu vyklopíme, sejmeme z ní gázu a ozdobíme mandlemi a kandovaným ovocem.
Pascha nejlépe chutnala dobře uleželá až následující den.
Syrovátka má příjemné vanilkové aroma a skvělá je hodně vychlazená.
Ach, potřebovala bych tak troje Velikonoce, abych mohla vyzkoušet všechno, co jsem si naplánovala a ty tady nachystáš dobrotu, kterou jsem si taky plánovala vyzkoušet. To je teda rána pod pás – ale příjemná, sladká a jemně tvarohová 🙂
Jsem na tom stejně 🙂 A tohle fakt vyzkoušej, je to fakt mňamka.