Velikonočního beránka z tohoto těsta jsme si doma opravdu oblíbili. Zkoušeli jsme jej s tvarohem i s ricottou, s tou je chuťově jemnější. Výhodou tohoto těsta je, že beránek vydrží delší dobu vláčnější a tak koledníci v pondělí nemusí chroupat nějakou sušinku. A pokud nejsou právě Velikonoce, tak si můžete místo beránka upéct klasickou bábovku.
Suroviny
250 g hladké mouky
250 g másla
180 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
250 g ricotty nebo tvarohu
5 vajec
12 g prášku do pečiva
Formu na beránka (rozměry mé jsou 27 x 20 cm) dobře vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Máslo roztopíme a necháme je trochu vychladnout. Celá vejce vyšleháme do pěny a postupně do nich zašleháme cukr, musí se ve vejcích úplně rozpustit. Za stálého šlehání přiléváme do směsi máslo a přidáváme ricottu. Na závěr přimícháme mouku prosátou s pečicím práškem.
Těsto nalijeme do hlubší části formy tak, aby bylo téměř po okraj, přiklopíme horní částí a pečeme 50 až 60 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Zda je beránek upečený, vyzkoušíme špejlí, pokud na ní nic neulpí, je hotový. Beránka necháme chvilku chladnout ve formě a následně jej opatrně vyklopíme. Necháme jej úplně vychladnout a polijeme bílkovou polevou, čokoládou nebo jen pocukrujeme.
Bílková poleva (royal icing)
60 g bílků
290 g moučkového cukru
3 až 5 kapek citronové šťávy nebo bílého vinného octa
Bílky necháme přes noc odstát v ledničce, druhý den je procedíme přes sítko. Přidáme k nim prosátý cukr a citronovou šťávu. Vše třeme 15 až 20 minut, pokud použijete mixér tak s metličkou ve tvaru „K“ a s nejmenšími otáčkami, aby se do polevy nedostalo moc vzduchu. Cukr se musí v bílcích úplně rozpustit. Hotová poleva se drží na lžičce a neztéká z ní.
Beránka potřeme takto připravenou polevou. Vypouklou stranou lžíce vytvoříme vlnky. Je potřeba pracovat rychle, protože poleva rychle zasychá. Ještě do neztuhlé polevy zasadíme oči a tlamu z kávových zrn nebo rozinek.
Tipy:
– Pokud Vám zůstane těsto, můžete upéct třeba malé muffiny
– Z přebytečné bílkové polevy můžete nastříkat na pečicí papír malé květy nebo jiné ozdoby a necháte je zaschnout. V uzavíratelné krabičce vydrží několik týdnů.
MF Dnes, příloha Brno a jižní Morava, 27. 3. 2013, s. B3 |
A těsto na oba beránky uděláte naráz a každého pečete zvlášť? To by mohl být ten problém, že se odstáté těsto chová jinak. Nebo rozdílná teplota surovin na začátku…
Maryna
Beranek je už druhým rokem na našem stole a je vynikající. Prosím mohla by jste mi poradit, peču vždy minimálně dva a jeden je vždy trošku sražený. My sníme i ten, nevíte čím to může být? Děkuji
Dobry den, muzu se prosim zeptat jak dlouho vydrzi beranek nez uschne nebo zplesnivi? 😀 nemam polevu a jak dopredu se muze pect. Dekuji
Pekla bych ho tak dva dny předem.
Marto a Mončo, jsem ráda, že se recept ujal, během roku také podle něj peču bábovku. Doporučuji vyzkoušet i s tím tvarohem.
Pekla sem ho včera a znovu v beránkové formě, dnes je z něj sotva hlava :o)
Tvarohovou mám osvědčenou z Apetitu http://www.apetitonline.cz/recepty/1127-tvarohova-babovka.html
Upekla jsem ho a jen pocukrovala a byl fantastickej! Budu ho muset zopakovat, tím myslím co nejdříve, ne až za rok, zbyla mi ještě ricotta. Moc děkuji za recept.
Dobrý den, beránek s ricottou byl na našem velikonočním stole … a musím říct, že se tam dlouho neohřál. Zbylo mi i těsto na 6 muffinů, které zmizely ještě teplé :-). Během roku bude z tohoto těsta určitě i bábovka. Děkuji za receptík a přeji hezký den!
Marta
No teda! Krásnej beránek! Já se letos chystám na makového se sušenýma švestkama, ale jestli bude mít beránkování takovej úspěch jako loni, tak si jich určitě střihnu víc a ten tvůj, ricottovej, bude určitě mezi nima taky!
A ty kytičky z polevy vypadají fakt skvěle!
Madlo, to mi nedělej :-). Mák a švestky nebo povidla je kombinace, po které bych se utloukla!
Ten je krásný! Mám v lednici dvě ricotty a tak zkusím dnes udělat bábovku. Díky za krásnou inspiraci 🙂
tak napište, jak Vám těsto chutnalo