Druhá varianta lemon curd, tentokrát bez másla. Tento je hustší a podobnější pudingu, hodí se více k další tepelné úpravě, třeba do koláčů z křehkého těsta nebo muffinů. Oproti tomu je máslová varianta lemon curd krémovější a jemnější a hodí se víc do pohárů a různých krémů.
Suroviny
2 vejce
2 žloutky
200 g moučkového cukru (můžete dát i víc, podle potřeby)
šťáva a nastrouhaná kůra ze 3 citronů
1 lžíce bramborového škrobu
1 lžíce olivového oleje
Všechny suroviny kromě oleje smícháme v hrnci s vyšším dnem a na mírném ohni je za stálého míchání metličkou přivedeme k varu. Po dvou minutách vaření přidáme ke směsi olej a další dvě minuty vaříme.
Hotový lemon curd dáme do skleničky a uchováme asi týden v ledničce. Pokud v něm budete mít hrudky, můžete jej přetřít přes sítko.
Včera jsem dělala pomerančový a je to neskutečná dobrota… Nejradši bych ho sežrala lžičkou přímo ze skleničky. Příště přijde na řadu klasika – na lemon curd taky (zatím) chodím do M&S 😉
Také jsem první lemon curd zbouchala na posezení 🙂 Pomerančový jsem ještě nezkoušela.
Jú, co jsem to objevila?!
Milá Maryno,
tedy takový nádherný blog! A tolik dobrot, ach :), příště si sem vezmu aspoň kousek chleba, ať se při jejich prohlížení tak netrápím.
Jsem moc ráda, že jsem to tu našla, přeju krásné dny.
Mariana
Děkuji a snad se Vám bude líbit i nadále 🙂
Práve som si prešla kompletne celý tvoj blog a môžem ti povedať, že keby som mala písať komentár ku každému receptu ktorý ma nadchol, zapáčil sa mi alebo som pri pohľade naň dostala Pavlov reflex, tak by som tu bola do rána :-). Máš dokonalý blog :-). Veľmi sa teším na tvoje nové príspevky, budem verná faninka 🙂
To mám obrovskou radost a moc děkuji.
Hmmm, mňam! Na lemond curd se pořád ještě chystám, takže určitě brzy vyzouším obě dvě tvíé varianty. Jenom sakryš nevím, kdy já to budu všechno připravovat 🙂