Pralinky, které před dvěma lety ocenila při soutěží o nejlepší vánoční cukroví i Modelka XXL v HaDi! Kila nekila, slast je slast! Mascarpone s hořkou čokoládou rozpouštějící se na jazyku… A navíc jednoduché na výrobu. Recept z Kwestii smaku.
Ingredience na 15 pralinek
125 g hořké čokolády (nejlépe 70%)
125 g mascarpone
1 lžička likéru Amaretto (není nutné)
1 lžička silné vlažné kávy
100 g hořké čokolády na obalení
nebo kakao
Mascarpone necháme asi hodinu odležet při pokojové teplotě. Poté je během 4 minut vyšleháme, aby se provzdušnilo. Těsně před šleháním mascarpone rozpustíme 125 g čokolády ve vodní lázni a necháme ji lehce prochladnout. Čokoládu spolu s kávou a likérem zamícháme jen zlehka vařečkou do mascarpone. Směs dáme na 2 hodiny vychladit do ledničky.
Ze ztuhlé směsi odkrajujeme lžičkou kousky, z kterých tvarujeme kuličky. Je potřeba pracovat rychle, protože směs rychle teplá a rozpouští se. Kuličky uložíme opět na 2 hodiny (klidně i na celou noc) do ledničky.
Kuličky obalujeme v čokoládě nebo kakau. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, necháme ji jen lehounce vychladnout a obalíme v ní kuličky. Obalené pralinky dáváme zaschnout na rošt, aby měla přebytečná čokoláda kam stéci.
Uchovat maximálně 4 až 5 dnů v ledničce.
Pralinky jsou výtečné musela sem je vyzkoušet 🙂 Sice se mi nepovedly jako na obrázku, ale chutnají přesto výtečně 🙂 Děkuji jana
Ty vypadají úžasně! Letos už je asi nestihnu, ale zakládám na později, výborný budou i bez Vánoc 😉
Chutnat budou kdykoli. U nás na Vánoce nezůstala ani jedna 🙂
Taky jsem dělala pralinky, jsou vynikající. Použít mascarpone je dobrý nápad, díky za tip 🙂
Miluju lanýžky a jestli moje bolavá záda dovolí, nějaké ještě snad do Vánoc ušoulám. Tyhle vypadají perfektně, já bych k té kávové chuti ještě přidala špetku kardamonu, ten ke kávě nádherně pasuje.
Variacím se meze nekladou, Madlo 🙂 Jednou jsem do čokolády na obalení přidala trochu chilli, což jim taky dodalo šmrnc!