Dvě jednoduché a rychlé omáčky z čerstvých loupaných rajčat podle jednoho receptu. Jedna je sladko-kyselá se smetanou třeba k zelným závitkům či plněným paprikám. Druhou s bazalkou můžeme použít jako dip, na bruschettu nebo k těstovinám.
Suroviny
1,5 kg rajčat (masité odrůdy – San Marzano, Lima)
4 lžíce olivového oleje
6 stroužků česneku
10 lístků bazalky
sůl, čerstvě mletý pepř
sladká smetana
ocet
Rajčatům vyřízneme stopky a na spodní straně je nařízneme do kříže. Vodu ve větším hrnci přivedeme k varu, rajčata do ní dáme spařit na 20 sekund a ihned je přendáme do studené vody. Z rajčat oloupeme slupku, necháme je okapat a nakrájíme na menší kousky.
Česnek posekáme na menší kousky a osmahneme jej lehce na olivovém oleji. Přidáme rajčata, sůl a pepř a vše dusíme přibližně 10 minut do měkka. Rajčata propasírujeme nebo rozmixujeme, zředíme podle potřeby sladkou smetanou a případně dochutíme trochou cukru nebo octa, solí a pepřem.
Pokud chceme použít rajskou omáčku jako přílohu k těstovinám, přidáme na začátku k česneku ještě nasekané lístky bazalky. Rajskou omáčku v tomto případě nemusíme mixovat nebo pasírovat a nepřidáváme do ní sladkou smetanu, cukr a ocet.
Ach, ach, ach, já chci zpátky léto a sluncem vyhřátá čerstvá rajčata utržená přímo z keříku na zahrádce rodičů mého muže. Tohle je týrání, koukat na takovéhle rajčatové orgie, když je už sezóna ta tam … Bééé 🙁