V tomto horku se asi nikomu nechce trávit moc času v kuchyni, tak dnes jeden velmi rychlý a jednoduchý dezert. Hlavně pokud máte kyselejší meruňky a nevíte co s nimi. Horkým meruňkám dodává pikantnost zázvor a v kombinaci se zmrzlinou jsou osvěžující i v těchto úpalech.
Suroviny
několik meruněk (podle velikosti zapékací misky)
asi 3 lžíce mandlových lupínků
asi 3 lžíce tekutého medu
trochu sušeného zázvoru
máslo na vymazání
Meruňky rozpůlíme a zbavíme pecek. Zapékací misku vymažeme dobře máslem, poklademe do ní meruňky řezem nahoru. Meruňky posypeme mandlemi, polijeme medem a poprášíme zázvorem. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200°C na 12 až 15 minut. Meruňky musí být po upečení měkké a mandle nazlátlé.
Podáváme teplé, velcí mlsouni si meruňky mohou vylepšit ještě šlehačkou, vanilkovou nebo levandulovou zmrzlinou.
Ahoj Maryna, chystam sa urobit tieto marhule na piatok k vanilkovej zmrzline ako dezert po vydatnej veceri pre priatelovych kolegov z prace. Dufam, ze budu nadseni! Akurat mi pisala kamaratka, ktora tento recept od teba prave dnes vyskusala a vravela, ze boli z neho doma nadseni a vsetko hned zjedli 😀 Takze teren preskumany, idem do toho! 🙂
Držím pěsti, ale určitě bude chutnat. Důležité je mít zralé a chutné meruňky a bude to ok 🙂
A stejně tě obdivuju, že v takovýchle parnech děláš i teplé dezerty 🙂 Já za vrchol sladkého tvoření považuju momentálně jen zmrzliny nebo výrobu panna cotty 🙂
To byl jen takový výstřelek, základ na další zmrzlinu se už chladí 🙂
Hmm zajímavý nápad 🙂 Já bych určitě zvolila ještě tu zmrzlinu navíc:)