Z jakého těsta meruňkové knedlíky? Doma je děláme zásadně z odpalovaného, a co Vy? Odpalované těsto obepíná jen tenkou vrstvou meruňku, není chuťově moc výrazné, a tak v tomto případě opravdu hraje prim ovoce. Doporučuji vyrábět knedlíky z celých meruněk i s peckami, jsou tak potom hezky kulaté.
Suroviny na 24 knedlíků
500 ml mléka
250 g hrubé mouky
4 lžičky slunečnicového oleje
2 žloutky
hrubá mouka na vál
špetka soli
24 meruněk
Mléko s olejem a solí přivedeme k varu, vsypeme do něj najednou všechnu mouku a rychle mícháme, aby se nevytvořily žmolky. Na mírném plameni ještě chvilku mícháme, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn hrnce. Do prochladlého základu těsta vmícháme jeden po druhém žloutky.
Těsto vyklopíme na dobře pomoučený vál, zapracujeme do něj pouze tolik mouky, aby se těsto moc nelepilo a bylo hladké. Pokud by se do něj zapracovalo mouky víc, knedlíky by nebyly po uvaření tak měkké. Z těsta vyválíme váleček, který rozdělíme na 24 dílů. Z každého dílu vytvoříme placičku a obalíme jí meruňku. V rukou vytvarujeme kuličku.
Knedlíky vaříme v osolené vodě. Po vyplavání na hladinu ještě cca 3 minuty, záleží na velikosti knedlíků.
Na ozdobu
500 g tvarohu na strouhání
moučkový cukr
rozpuštěné máslo (množství dle osobních preferencí)
Podáváme například s nastrouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem, nebo s opraženou strouhanku, skořicí atd.
Vyborne �� u nas vede strouhanka anebo nastrouhane tatranky – doporucuji ��
Dnes vy zkouším, budou švestkové s mákem. Když dělám meruňková, vyndávám pecku a nahrazují kostkou cukru. MeruŇky to neuvěřitelně pozvedne a rozvine chuť.
Tohle těsto dělávala moje babička, máma a já taky. Je vynikající s jakýmkoli ovocem. U nás frčí hlavně švestky s mákem a nebo jahody s tvarohem. Dneska ale mám meruňky, takže budou se strouhankou a skořicí. Kdo váháte, tak neváhejte a tohle těsto vyzkoušejte. Nebudete chtít už jiné! 😉
Taky dělám výhradně z odpalovaného těsta. A mám zkušenost, že jdou téměř z jakéhokoli ovoce, osobně mám nejradši právě ty jahodové. Pro fajnšmekry mám ještě jeden tip, kromě tvarohu, másla a cukru můj muž polévá hotové knedlíky ještě šlehačkou ("dietních" 33 % tuku)… Na mě by to už bylo moc, ale nechutná to vůbec špatně 🙂 Jinak gratuluju ke krásnému blogu.
Dnes po roce jsem se zase vrátila k Vašemu skvělému těstu, a pro změnu jsem dělala knedlíky jahodové (normálně bych udělala Vaše tvarohové těsto, ale příprava tvarohu mi zabere 2-3 dny a koupit zde nejde). Práce trochu ošemetná, kdyby to někdo zkoušel, doporučuji jahody nepoškozené, ne příliš zralé a suché, ale výsledek opět velice mňamózní. Sypala jsem zbytkem ořechů s cukrem. A teď jdu u Vás hledat nové inspirace! Díky za skvělé stránky! Alena V.
Tak odpalované knedlíky s jahodami jsem ještě nezkoušela, já bych je spíš dala do taštiček z nudlového těsta.Díky za pochvalu.
Dobrý den.jdou udělat tyhle knedlíky i z kompotovaneho ovoce?děkuji za odpověď.Andulka.
Ne, ovoce musí být čerstvé.
Knedlíky jsou výýýborné,těsto jemňoučké!! Baštili jsme ještě i večer jen tak studené,žádná tvrdlá hrouda.Návštěvě také moc chutnalo a už jsme recept poslali dál ! Jiné knedlíčky už dělat nebudu :o) Těsto měkké,krásně se s ním pracuje,nelepí se a je to rychlé!Opravdová mňamka :o)
Super, také je mám ráda i studené.
Předevčírem jsem objevila Vaše úžasné stránky, včera jsem vyzkoušela tento recept, s těstem se pracovalo dobře i výborně chutnalo, jen místní meruňky byly poněkud kyselé, takže to chtělo hodně cukru. Synovi jsem raději přidělala z těsta pár nudlí, kdyby to někdo zkoušel, je potřeba je vybrat hned po vyplavání nahoru. Ještě jsem vyzkoušela pár třešňových knedlíčků, a taky výborné. Vše jsme si dali s mákem a přepuštěným máslem. Děkuji za recept a už se těším na vyzkoušení dalších! Alena V.
Děkuji a jsem ráda, že se Vám recept zalíbil. Také děkuji za tip na nudle a třešně, to musím také vyzkoušet.
Kynute knedliky nedelam, vadi mi mnoho testa vs. trocha naplne. Merunkove knedliky delam zasadne tvarohove a sypu pernikem. Odpalovane ale vyzkousim, vypadaji sakra dobre!
Ony jsou sakra dobré :-)! V letošní meruňkové sezoně jsme je dělali už 3x. Dnes opět i pro ohlášenou návštěvu a jedna malá slečna z nich pojídala jen to těsto – nazvala to "holoknedlík".
Jé, to musím vyzkoušet, dokud jsou ještě nějaké hezké meruňky. Klasické kynuté knedlíky s ovocem totiž nemám vůbec ráda, ale tyhle vypadají neuvěřitelně šťavnatě. Měkké, lehké těsto ukrývající celou velkou sladkou meruňku, to musí být dobrota.
Příští týden jdu do nich!
Já je taky ještě budu aspoň jednou dělat, protože o minulou várku jsme se museli dělit i s návštěvou, která se o nich doslechla v hospodě :-).
Dej vědět, jak se povedly a chutnaly. Mám děsně ráda to uvařené odpalované těsto a knedlíky většinou pojídám tak, že sním prvně to těsto.
Krása – jak fotky tak recept jako takový. Nikdy jsem z odpalovaného těsta knedlíky nedělala jak chutnají nebo jako jaký je rozdíl oproti kynutým? Že je méně výrazné jak píšeš nahoře a člověk tedy cítí hlavně ovoce?:)
Jé, to je těžký úkol 🙂 S kynutým těstem se to nedá vůbec srovnat, spíš to uvařené odpalované těsto vzdáleně připomíná uvařené nudlové, ale odpalované těsto je měkčí, přitom není rozvařené. Vrstva těsta kolem meruňky je silná tak 3-4 mm. U kynutých je většinou větší část těsta a menší ovoce.