Pokud jste již slyšeli o koláči Grasshopper pie od Nigelly Lawson, tak toto je varianta na něj. V originálním receptu je použit mátový likér, a tak se jmenuje po lučním koníkovi. Já mátový likér vyměnila za višňový a pojmenovala jsem koláč po slunéčku sedmitečném. Koláč je nepečený, není moc pracný, nejlepší je pořádně vychlazený až následující den. Pokud máte rádi pěnové bonbony marshmallows, tak Vám bude chutnat – je totiž připravený právě z nich, proto je takový pěnový, lehký, nadýchaný. Můžete vyrobit i dětskou variantu, kdy alkohol nahradíte višňovým nebo malinovým sirup.
Suroviny na korpus
300 g čokoládových sušenek
50 g hořké čokolády
50 g másla
Máslo rozpustíme spolu s čokoládou a necháme trochu vychladnout. Sušenky rozdrtíme na malé drobečky a v míse je promícháme s máslem a čokoládou. Formu s odnimatelným dnem (nejlépe koláčovou) o průměru cca 25 cm vymažeme máslem, nasypeme do ní připravenou směs a dobře ji přimáčkneme ke dnu i bokům formy. Necháme ztuhnout v ledničce.
Suroviny na náplň
150 g pěnových bonbonů marshmallows (pokud budete dělat tuto variantu, můžete použít bílo-růžové, pokud s mátovým likérem tak musíte mít jen bílé bonbony)
125 ml plnotučného mléka
60 ml višňového nebo malinového likéru
375 ml smetany ke šlehání
trošinku červené gelové barvy (není nutné)
2 až 3 rozdrobené kakaové sušenky na ozdobu
Bonbony marshmallows a mléko dáme do hrnce a při mírné teplotě je ohříváme za stálého míchání. Bonbony se v mléce úplně rozpustí. Tato směs nesmí projít varem, protože v bonbonech je želatina a směs by potom neztuhla. Rozpuštěnou směs ihned přelijeme do studené nádoby, přimícháme k ní likér a necháme úplně vychladnout.
Ze smetany vyšleháme šlehačku, neměla by být úplně pevná, ale měla by lehce sklouznout ze lžíce. Zamícháme ji do vychladlého pěnového mléka. Pokud chcete, aby měl koláč výraznější barvu, v tuto chvíli do něj zamíchejte i trochu barvy.
Směs nalijeme na korpus koláče, uhladíme ji a koláč dáme na 4 hodiny vychladit do ledničky. Před podáváním jej ozdobíme rozdrobenými sušenkami. Výborný je podávaný se šlehačkou.
TO.JE.NAPROSTO.DOKONALÉ.
Musím co nejdříve vyzkoušet 🙂
ten je rozkošný!
díky
Dalo by se to udělat bez toho likéru? Bohužel žádný doma nemáme a nechce se mi kvůli tomu kupovat. U nás takové věci nikdo nepije 😀
Ano, likér je potřeba nahradit sirupem – malina, višeň. Hlavně, aby byl červený.
Děkuju 🙂 Ten máme 😀
A myslíš, že brusinkový půjde taky? 🙂
Myslím, že ano. Důležité je, aby ten sirup byl chuťově výrazný.
Wow, to musím vyzkoušet 🙂
Pro milovníky marshmallow je to určitě dobrá volba! 🙂
Jééé tak to je pěkné, to mě baví :)))) Super efektní a moc ráda bych ochutnala :)))
Pozdě! Všechno snězeno. 🙂