Maková zmrzlina? Že jste o ní nikdy neslyšeli? Já ji také poprvé vyzkoušela až letos na Genuss Festivalu ve Vídni a hned se do ní zamilovala. Na internetu jsem na ni našla celkem hodně receptů, ale žádný mě úplně nezaujal, tak jsem si vytvořila svůj vlastní a myslím, že zmrzlina se povedla! Zvlášť teplý švestkový crumble se k ní náramně hodí.
Maková zmrzlina
400 g smetany ke šlehání
370 g kondenzovaného neslazeného mléka
80 g pomletého máku
80 g moučkového cukru
Mléko i smetana musí být dobře vychlazené. Moučkový cukr prosejeme a smícháme jej s ostatními surovinami. Směs nalijeme do zmrzlinovače a dále postupujeme podle návodu k němu.
Zmrzlina je tvrdší a tak je ji potřeba vytáhnout z mrazničky asi 15 minut před podáváním, aby v teple trochu povolila.
makovou a perníkovou zmrzlinu dělal v devadesátejch letech v Pardubicích cukrář Homolka..byla luxusní…. sharka.68
Jé, shodou okolností jsem v sobotu též vytvářela makovou zmrzlinu – u mě ovšem v kombianci s medem. Mák miluju v jakékoli podobě, takže tu tvou taky určitě vyzkouším!
A bude recept na Tvou verzi?
tak to som ešte nejedla, ale stojí to za vyskúšanie 🙂 mimochodom úžasný blog a tie dobroty o-la-lá :))))
Děkuji! Tak pak napište, jak chutnala. A doporučuji k ní fakt ten teplý crumble!
…i makovou zmrzlinu jsem ochutnala a to primo z dilny autorky…:-) Byla to zajimava kombinace sladko makove studene smesi…(k nasi skode, ze jsme dosly trochu pozdeji a byla uz ponekud mene ztuhla)…Mary, budu Tvuj dvorni degustator…co rikas? V tom pripade ale nikdy v zivote nezhubnu…:-) Renata
sakras!
Ted buu za blba ale co je "zmrzlinovac"?
Mildo, to je takový přístroj, ve kterém se směs na zmrzlinu zmrazí za stálého míchání. Jde to i bez něho, ale je to složitější. Směs se dá do mrazničky a každou půl hodinu se musí prošlehat, aby v ní nevznikly krystalky.