Jak ozvláštnit klasickou vepřovou pečeni? Mám ráda masa pečená nebo dušená na pivu či vínu, tak mě napadlo vyzkoušet švestkového Bernarda spolu se sušenými švestkami. Omáčka z výpeku byla pikantní, jemnou nasládlost vyvažovala hořkost piva.
Ingredience na 4 porce
750 g vepřové kýty
150 g sušených švestek
1 láhev nealkoholického piva Bernard švestka
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
4 stroužky česneku
sůl, pepř, 5 ks hřebíčku, saturejka
Vepřové maso osolíme a opepříme, v pekáčku rozehřejeme olivový olej a maso na něm ze všech stran osmahneme, aby se zatáhlo.
Pekáček odstavíme, na dno pod maso položíme cibuli nakrájenou na kolečka, sušené švestky nasekané na menší kousky (4 švestky si odložíme na později), česnek nakrájený na plátky, hřebíček a snítku saturejky, nebo sušenou přidáme rovnou na maso. Podlijeme švestkovým pivem tak, aby dosahovalo do ⅓ výšky masa. Pekáček přikryjeme a maso pečeme do měkka asi hodinu a půl v troubě zapnuté na 180°C s ventilátorem.
Upečené maso vyjmeme z pekáčku a zabalíme do alobalu, aby nevychladlo. Z výpeku vytáhneme snítku saturejky a hřebíček a slijeme jej do mixéru. Přidáme k němu 4 sušené švestky a lehce jej rozmixujeme tak, aby nebyl úplně hladký. Dochutíme případně solí a pepřem.
Podáváme s vařenými nebo šťouchanými bramborami nebo špeclemi.
Šťouchané brambory
8 větších brambor
1 větší cibule
3 stroužky česneku
1 vrchovatá lžíce sádla
sůl, kmín, čerstvá petrželka nebo zelená nať z lahůdkové cibulky
Pokud dělám šťouchané brambory jako přílohu k masu, nedávám do nich slaninu.
Brambory oloupeme a uvaříme se solí a kmínem do měkka. Cibuli nakrájíme na drobno a osmahneme ji dozlatova na sádle. Česnek rozetřeme nebo rozmačkáme v lisu a petrželku nebo nať z cibulky nasekáme na drobno. Na uvařené brambory dáme cibulku, česnek, petrželku a vše rozšťoucháme.
Myslíte že je možné sušené švestky nahradit čerstvými?
Ty nebudou chuťově tak výrazné, jinak tam nevadí.
Dala jsem čerstvé švestky a i tak to mělo uspěch. Děkuji za inspiraci
Tak super, jsem ráda, že to funguje i s nimi.