Další ze série polských serniků. Protože doma máme všichni rádi kombinaci tvarohu a máku, dělám tento sernik asi nejčastěji. Tak populární je nejen u nás, ale i v Polsku, kde jej koupíte ve většině pekáren a cukráren. Jako všechny serniky, je i tento celkem náročný na přípravu, protože několikeré pomletí tvarohu a pečení ve vodní lázni mu opravdu prospívá. Pokud tyto dvě činnosti pominete, nebude to koláči úplně vadit, ale rozhodně nebude tak jemný a vláčný.
Křehké těsto
130 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
60 g změklého másla
1 žloutek
Všechny suroviny zpracujeme v robotu nebo ručně v hladké pevnější těsto. Zabalíme do potravinářské folie a ½ hodiny vychladíme v lednici. Těsto rozválíme na dno menšího pekáčku nebo dortové formy, propícháme vidličkou a dáme péct na 15 minut do trouby předehřáté na 190°C.
Maková náplň
250 g máku
50 ml mléka
110 g moučkového cukru
50 g rozinek
50 g vlašských ořechů
2 vejce
1 lžíce strouhanky
1 lžíce mandlového oleje (není nutné)
Pomletý mák povaříme za občasného míchání asi 10 minut v trošce mléka tak, aby vznikla hustá kaše. Do máku zamícháme strouhanku, moučkový cukr, rozinky a vlašské ořechy posekané na hrubo a tuto směs odstavíme na chvilku vychladnout. Během té doby si oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh.
Do prochladlé směsi dobře zamícháme žloutky a mandlový olej a na závěr opatrně bílkový sníh.
Tvarohová náplň
500 g měkkého tvarohu, nejlépe tučný
2 vejce
100 g krupicového cukru
80 g změklého másla
1 sáček vanilkového cukru
1 lžíce bramborového škrobu
1 lžíce pomerančové kůry
1. Tvaroh 3x pomeleme na masovém mlýnku nebo ušleháme. Pomeleme-li jej, bude koláč jemnější a vláčnější.
2. Žloutky si oddělíme od bílků. Bílky ušleháme na tuhý sníh, ke konci zašleháme do sněhu 50 g krupicového cukru.
3. Máslo, 50 g krupicového cukru a vanilkový cukr ušleháme do hladké pěny. Postupně do pěny zašleháme po částech žloutky, pomerančovou kůru a pomletý tvaroh.
4. Do tvarohové pěny zamícháme vařečkou velmi zlehka sníh z bílků a bramborový škrob.
5. Na předpečené těsto rozetřeme makovou náplň, kterou dobře uhladíme. Na ni tvarohovou směs, kterou na povrchu opět dobře uhladíme.
6. Pečeme 60 minut v troubě předehřáté na 175°C. Během pečení můžeme přikrýt formu alobalem, aby zůstal koláč na povrchu světlý. Koláč bude také vláčnější, pokud jej upečeme ve vodní lázni. Máme-li těsto v dortové formě s odnímatelným dnem, tak ji před pečením pořádně omotáme alobalem, aby se do formy nedostala voda. Pekáček nebo omotanou dortovou formu vložíme do většího hlubšího plechu, do něj nalijeme vařící vodu a celé vložíme do trouby.
7. Koláč nevytahujeme ihned z trouby, aby se nesrazil. Troubu vypneme, pootevřeme a koláč v ní necháme jednu hodinu chladnout.
Vynikajúci mňam ☺.
AHOJ MARYNO, prosim o radu, šlo by za něco zaměnit tvaroh? Jsem ve Francii a tady přímo tvarohy nemáme:/ různé sýry typu "philadelphia" ale to čemu říkají tvaroh se mi zdá, moc řídké… v kelímku na jogurt… díky za info,
Kaca.
ahoj, možná bych použila ricottu nebo tu philadelphii
Kolac byl vyborny, jen jsem musela dat vice mleka, protoze mak byl moc suchy.Recept pouziju i na Vanoce misto kynuteho Stedraku. Emily
Maryna, dostali ma tvoje chutné recepty, fotky aj vzhľad stránky, no a tento koláčik celkom :-D, preto som si ta dovolila pridať ako následníka. Teším sa na tvoje ďalšie dobrotky :-). Všetko dobré prajem.
Děkuji moc za pochvalu, ta potěší vždy a slibuji, že další recepty budou přibývat. 🙂
Mohu použít tvaroh z vaničky ? Děkuji moc za nádherný recept. Jindra
U tohoto receptu bych spíš doporučila klasickou kostku tvarohu, ve vaničce bývá tvaroh moc řídký.
Já jsem si to myslela, ale děkuji Vám za odpověď a určitě brzy upeču.
A děkuji za krásný blog. Jindra
Děkuji za pochvalu a dejte vědět, jak Vám "seromak" chutnal.
Nádhera nádherná!
Díky, a ještě líp to chutná! 🙂
Opravdu, laskomina nesmírná! Kdyby Maryna svůj opus nehlídala, snědli jsme jej hned po vytažení z trouby.