Tento tvarohový koláč alias sernik je z kuchařky „Kuchnia Marty. Kolory smaków“ Marty Gessler, což je majitelka známé Varšavské restaurace Qchnia Artystyczna. Tento sernik je bez těsta jen z tvarohové masy, a pokud ošidíte mletí tvarohu, tak je i jednoduchý na přípravu.
Suroviny:
500 g měkkého tvarohu
3 vejce
90 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
125 g másla
25 g bramborového škrobu
25 g hladké mouky
Pokud chceme koláč krásně hladký a jemný, tak tvaroh 3x pomeleme v mlýnku na maso. Tvaroh je lepší tučnější a balený v kostkách, rozhodně nepoužívat ten z vaničky, protože je moc řídký.
Žloutky oddělíme od bílků a z bílků ušleháme pevný sníh. V míse utřeme změklé máslo s cukrem, postupně přidáváme žloutky, tvaroh a bramborový škrob s moukou. Na závěr opatrně zamícháme do tvarohové směsi bílkový sníh.
Těsto nalijeme do dortové formy o průměru 21 cm vymazané máslem.
Pečeme jednu hodinu v troubě předehřáté na 180°C. Poté troubu vypneme, trochu pootevřeme a necháme v ní koláč pomalu chládnout.
Podáváme odležený nejlépe druhý den.