Hungarian sourdough rye bread
Pořídila jsem si novou formu na pečení chleba, tak jsem ji hned vyzkoušela na tomhle maďarském chlebu. Jeho střída je velmi měkká, hodně porézní a nakyslá a má nádhernou jablečnou vůni. Recept je ze stránky Pracownia wypieków.
Suroviny na bochník 1,2 kg
450 g aktivního žitného kvásku (100% hydratace)
450 g hladké pšeničné chlebové mouky
200 g brambor
200 g vody z vaření brambor
20 g soli
1 lžíce moučkového cukru
1 lžička celého kmínu
olivový olej
žitné otruby
Brambory uvaříme ve slupce do měkka, musí být předem dobře omyté a během vaření se nesolí. Z uvařených brambor odlijeme vodu a necháme ji vychladnout. Ještě teplé brambory oloupeme, necháme je vychladnout a nastrouháme na struhadle s většími očky nebo protlačíme lisem.
Ve větší míse promícháme mouku se solí, cukrem a kmínem, přidáme brambory, kvásek a vodu, krátce uhněteme řidší lepivé těsto a necháme je 30 minut odstát. Formu na chleba nebo biskupský chlebíček vymažeme olejem a vysypeme otrubami a přendáme do ní těsto, to na povrchu uhladíme. Formu přikryjeme utěrkou a těsto necháme kynout 3 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Formu můžete dát také na celou noc do ledničky.
Před pečením nahřejeme troubu na 260°C. Na spodní příčku umístíme plech s vařící vodou a nad něj na další příčku formu s chlebem. Pečeme 20 minut při teplotě 230°C, následně vytáhneme plech s vodou a pečeme dalších 20 minut při teplotě 190°C. Vypneme troubu a chleba v ní ještě 10 minut necháme dojít.
Upečený chleba opatrně vyklopíme z formy a necháme jej úplně vychladnout na roštu.
Peču ho dost často a je vynikající. Jen mi teď při pečení začal praskat a já nevím proč… 🙁
Málo vykynutý? Možná
Tento chléb jsem pekla již podruhé, je na něm sympatické, že se těsto nemusí dlouze vypracovávat. Použila jsem místo pšeničné chlebové celozrnnou špaldovou a ječnou mouku a chleba je stejně měkký a vláčný jako ten na obrázku. Pekla jsem z poloviční dávky, jen jsem omylem dala původní množství tekutiny (použila jsem syrovátku z domácí "lučiny"), ale na chlebu se to nijak negativně nepodepsalo. Rozhodně jsem jej nepekla naposledy.
Můžu se zeptat proč se tento chléb nazývá žitný, když je z pšeničné mouky?
Díky Veronika
Protože je z žitného kvásku.
ten chleba je proste dokonaly! mame uz jen zbytecek, pekla jsem pred 3 dny, ale je diky brambore porad stejne mekoucky a vlacny, jako kdybych ho vylovila z trouby prave dnes 🙂 premyslim, ze bych ho zkusila v klasickem bochniku, to by snad mohlo jit taky… 🙂 :sham:
Bojím se, že to těsto je moc řídké, chleba se asi dá péct jen ve formě.
krásná forma. asi si taky jednu pořídím 🙂
Hned bych ochutnala…
Vypadá krásně! Já se zrovna chystám zítra upéct špaldový chléb, ale tenhle určitě také někdy vyzkouším. :))
Tak ten teda vypadá úžasně! Asi ho upeču rodině, právě jsem přemýšlela, jaký nový chlebík vyzkoušet, tak díky moc za inspiraci!