Opět má oblíbená kombinace – čokoláda a pomeranč. Jednoduché a rychle udělané sušenky, které můžete klidně použít i jako vánoční cukroví. Pokud by někomu připadaly málo zdobné, může na jejich špičku přilepit rozpuštěnou čokoládou kousek kandované pomerančové kůry. Rozhodně ovšem platí, že čím kvalitnější kakao použijete, tím budou lepší.
Suroviny na 25 sušenek
50 g hladké mouky
25 g kakaa (doporučuji kvalitní s vyšším podílem kakaového másla)
70 g moučkového cukru
25 g změklého másla
1 vejce
3 lžičky pomerančové kůry nebo pomerančových vloček
½ lžičky prášku do pečiva
1 lžička pomerančového likéru nebo pomerančové šťávy
moučkový cukr na obalování
Pomeranč omyjeme, odrhneme kartáčkem a přelijeme 3x vařící vodou, aby se zbavil voskování a chemikálií. Oranžovou část kůry ostrouháme na jemném struhadle.
Mouku prosejeme s kakaem, práškem do pečiva a 70 g moučkového cukru. Přidáme jedno rozšlehané vejce, máslo, pomerančové vločky nebo kůru a likér nebo šťávu. Vypracujeme těsto, které je hodně lepivé. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce.
Vychlazené těsto rozdělíme na 25 částí, vytváříme z nich kuličky, které ihned obalujeme v silné vrstvě prosátého moučkového cukru. Kuličky klademe na plech vyložený pečicím papírem ve velkých rozestupech, během pečení hodně naskočí.
Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 200°C. Necháme je částečně vychladnout na plechu a poté je přeneseme na rošt. V uzavřené nádobě vydrží asi 7 dnů.
___________________
Chocolate & orange is one of my favorite combinations. Here you’ll find quick and easy recipe that will impress your loved ones during this Christmas season.
Ingredients for 25 pieces
50 g plain flour
25 g cocoa powder
70 g icing sugar
25 g ready-to-serve butter
1 egg
3 teaspoons of orange skin
½ teaspoon of baking powder
1 teaspoon of orange liqueur or orange juice
icing sugar for coating the batter
First of all, wash the oranges properly using water and a brush. After that, rinse the oranges with boiled water two to three times to get rid of the chemicals in the orange skin. Grate the cleaned orange skin into small pieces.
Sift plain flour with cocoa powder, add baking powder and icing sugar. Beat egg, add butter, grated orange skin, orange liqueur or juice and mix everything together by hand. The final batter will be sticky. Wrap it in a plastic film and leave it for 2 hours in the refrigerator.
After 2 hours, take the batter from the fridge and divide it into 25 small balls. Roll them in the icing sugar and place them on baking sheet about 2 inches apart, as they tend to spread.
Bake at 200° C for about 10 minutes or until the edges are lightly brown. Cool slightly and remove from baking sheet. They are now ready to be served. To make them more appealing, stick candied orange skin with melted dark chocolate on top of the cookies.
Ještě prosím jeden dotaz, pečete na horkovzduch, nebo normálně jen vyhřát trouba? Obvykle peču na horkovzduch, ale trochu se bojím, aby se nepeklo moc rychle na úkol kvality pečeného. Děkuji, Ajda
s horkovzduchem
Dobrý den Maryno, chtěla jsem se zeptat. sušenky mají v puse křupat, nebo se rozleží jako rohlíčky? děkuji Lenka
Jsou spíše měkčí.
Jednoduše dokonalé, určitě se budou každoročně objevovat mezi vánočním cukroví 🙂
Upečené úžasné, neupečené těsto ještě lepší 😉
Děkuji za skvělý recept! V pátek jsem pekla a zítra musím znova, jen se po tom zaprášilo 🙂
Taktéž děkuji za inspiraci. Letos to bude vánoční novinka.
Díky za inspiraci! Jdu do toho 🙂
Mňam, moje oblíbená kombinace chutí! A protože máme rádi na Vánoce spíš sušenkoidní cukroví, tyhle dobroty určitě brzy udělám 🙂
hmm, sliny se sbíhají, určitě zkusím, má oblíbená kombinace chutí. hezký večer, Marynko!
Jé, tyhle popraskané jsem taky chtěla dělat!