Jednoduchý, šťavnatý a svěží koláč z křehkého těsta. Svěžest mu dodává vysoká vrstva kyselejšího ovoce. Zatím jsem jej zkoušela do kavárny s višněmi a na výlet s jostou a určitě to není jeho poslední varianta.
Na fotkách z výletu působí poněkud unaveně, musel chudák vylézt až do soutěsky nad Pernou a ta vedra mu také nesvědčila 🙂 Popravdě to byl jediný kousek, který se dal ještě vyfotit, z ostatních byla drť. Svačinka z něj i tak byla epesní! No a výlet? Krása! Pálava je totiž nádherná. Všechno to tam vonělo, bzučelo, cvrlikalo, kvetlo a bosky se chodilo… Cesta soutěskou z Horních Věstonic a Stolová hora byly pro mne novými objevy. Navíc nás od Klentnice až do Mikulova provázely žluté šipky Svatojakubské cesty, tak jsme si pěkně již po několikáté povídaly o zážitcích z Camina, které jsme absolvovaly všechny. Trochu zklamání přineslo Café Fara v Klentnici, které se posunulo úplně jiným směrem, než by mi bylo sympatické, kde jsou ty časy, kdy byla na dvorku přízemní hospodářská stavba, byl vydlážděn lámaným lomovým kamenem a jeho dominantou byl ořech, pod kterým bylo pár stolečků a židlí a dalo se na něj vejít bez nataženého lana. Abych jen nebrblala, tak jejich káva na ledu byla skvělá. Ještěže jsme v Mikulově objevily útulné KukBistro, které nám zvedlo náladu. Ten jejich obrovský stůl z masivu CHCU! Byl to krásný sobotní babinec a příště snad zase v plném počtu.
Těsto
300 g hladké mouky
200 g másla
120 g třtinového cukru
Dno kulaté dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem.
Všechny suroviny zpracujeme na drobenku, tu rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu vyložíme na dno formy, ale moc ji nepřitlačujeme. Pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 170°C s horkovzduchem.
Ovocná náplň
750 g ovoce (višně, josta, černý nebo červený rybíz, angrešt)
50 g bramborového škrobu
80 g třtinového cukru
3 lžíce strouhanky
Během předpékání korpusu koláče si připravíme ovoce, to omyjeme a zbavíme případně pecek a stopek. Promícháme se škrobovou moučkou a cukrem.
Předpečený korpus koláče posypeme strouhankou a na ni rozložíme ovoce. Povrch koláče posypeme druhou částí drobenky. Pečeme 40 až 45 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem. Po upečení necháme vychladnout ve formě, před podáváním posypeme moučkovým nebo vanilkovým cukrem.
Soutěska nad Pernou |
Děvín, Dívčí hrad a Sirotčí hrádek |
Pohled na Svatý kopeček, Turold a Mikulov |
KukBistro v Mikulově |
Vinotéka Dobrý ročník v Mikulově |
Dekuji za prima dezert. Dělala jsem dnes z černého a červeného rybízu a moc dobry.