Hutný, hodně čokoládový dort, jemuž vláčnost dodává ricotta a šmrnc mořská sůl. Nejlépe chutná hodně vychlazený.
Suroviny
300 g ricotty
4 velká vejce
100 g třtinového cukru
45 g kukuřičného škrobu
200 g hořké čokolády (minimálně 70%)
60 g čokoládových čoček
špetka soli
kakao
½ lžičky vločkové soli
Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme kakaem.
200 g čokolády rozpustíme ve vodní lázni. Bílky oddělíme od žloutků. Žloutky šleháme s cukrem do pěny, po lžících do nich zašleháme ricottu a jen zlehka zamícháme rozpuštěnou čokoládu a kukuřičný škrob. Bílky vyšleháme se špetkou soli na pevný sníh. Opatrně jej spolu s čokoládovými čočkami zamícháme do čokoládové směsi. Těsto nalijeme do připravené formy a uhladíme na povrchu. Poprášíme kakaem.
Pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 180°C bez ventilátoru na střední příčce. Na spodní příčku položíme vyšší plech s vařící vodou. Upečený dort posypeme vločkovou solí a necháme vychladnout ve formě. Následně jej i s formou dáme na celou noc do ledničky.
čokoláda a ricotta, to bude prefektní kombinace, syn si přál knarozeninám čokoládový dort, takže to je jasná volba 🙂 už se na něj těším
Ach, tak ten musím upéct! Přesně takové dorty miluju! A kombinace čokolády s mořskou solí nikdy nezklame!