Chocolate krantz cake — tak se tento recept jmenuje v originále. Pochází ze skvělé kuchařky Jerusalem izraelsko-palestinské dvojice šéfkuchařů Yotama Ottolenghiho a Sami Tamimiho.
Tak skvělé jemné a voňavé kynuté těsto jsem snad ještě nejedla. Chlebíček byl tak lahodný, že nám ani nevadilo, že jsme cestou na kole do sadu na Výhoně několikrát zmokli, meruňky se neurodily, ale zato něco málo vyrostlo na stařičkých suchých hlavách. Takže z nově nabytého meruňkového sadu bude asi víc hroznů než meruněk, asi budu muset do učení k Otovi :-).
Kynuté těsto
265 g hladké mouky
50 g krupicového cukru
4 g instantního droždí
nastrouhaná kůra z jednoho malého citronu
2 menší vejce
60 ml vody
špetka soli
75 g másla
slunečnicový olej
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Máslo nakrájíme na dvoucentimetrové kostičky.
Postup pro zpracování těsta v robotu: Mouku nasypeme do hnětací mísy, přidáme cukr, droždí a citronovou kůru a hnětacím hákem při nejnižší rychlosti promícháváme 1 minutu. Přidáme vejce a vodu a při střední rychlosti mícháme asi 3 minuty, dokud se těsto dobře nepropojí. Přimícháme sůl. Následně do těsta při střední rychlosti zapracujeme máslo, přidáváme ho po kostičkách, vždy po zapracování té předchozí. Těsto hněteme asi 10 minut, dokud není dokonale hladké, lesklé a elastické.
Misku vymažeme slunečnicovým olejem, vložíme do ní bochánek těsta, přikryjeme potravinářskou fólií a dáme kynout na celou noc do ledničky.
Čokoládová náplň
25 g moučkového cukru
15 g kakaa
65 g hořké čokolády (minimálně 70%)
60 g másla
50 g pekanových ořechů
1 lžíce třtinového cukru
Ottolenghi, Yotam — Tamimi, Sami: Jerusalem, 2012, s. 286-287. |
Formu na chlebíček o rozměrech 26 x 11 cm vymažeme slunečnicovým olejem a dno vyložíme pečicím papírem.
Ve vodní lázni roztopíme čokoládu a máslo. Kakao smícháme s cukrem a přidáme k nim rozpuštěné máslo a čokoládu, mícháme dokud se dobře nepropojí.
Těsto rozválíme na obdélník cca 28 x 38 cm. Potřeme jej čokoládovou náplní tak, aby vznikly centimetrové okraje na všech stranách. Posypeme pekanovými ořechy nasekanými nahrubo a třtinovým cukrem. Srolujeme po delší straně. Odkrojíme centimetr na každém konci a roládu podélně překrojíme na půl. Obě části několikrát spirálovitě ovineme kolem vlastní osy, oba konce dobře spojíme. Těsto vložíme do připravené formy, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout na 1 až 1½ hodiny (dokud nezdvojnásobí svůj objem).
Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem.
Během pečení si připravíme sirup na potření.
Cukrový sirup
30 g krupicového cukru
20 g vody
Cukr s vodou dáme do kastrolku a na mírném plameni bez míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Necháme vařit, dokud se na hladině nezačnou tvořit bublinky.
Upečený chlebíček vytáhneme z trouby a ihned jeho povrch potřeme cukrovým sirupem. Necháme vychladnout na roštu.
Benediktinské opatství Rajhrad |
Mila Maryno, chlebik jsem nemohla nevyzkouset. Udelala jsem orechovo skoricovy. Byl urcen na zitra, jelikoz prijdou rodicove, ale musim ho udelat znovu. tentokrat bude cokoladovy. Dekuji za recepty a preji hodne zakazniku. Misa z Francie
Mnam toto vyzera super. Este kakavko mi k tomu chyba 🙂
Nádherné fotky. Chlebíček bych si hned dala. Skvělý návod…