Quiche je slaný francouzský koláč, který má mnoho variací. Můj nejoblíbenější je tento lilkový s pekanovými ořechy. S lehkým zeleninovým salátem je to ideální letní oběd nebo večeře.
Těsto
200 g hladké mouky
100 g vychlazeného másla
velká špetka soli
1 kostka ledu
Led necháme ve skleničce povolit, aby se částečně rozpustil. Mouku promícháme se solí, přidáme k ní máslo rozkrájené na menší kousky a dvě lžíce ledové vody (led můžete také rozsekat v robotu a přidat dvě lžíce ledové tříště). Velmi rychle zpracujeme hutné těsto, aby se máslo příliš nerozpustilo. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce nebo 30 minut v mrazničce. Těsto můžete připravit i den předem.
Vychlazené těsto rozválíme a vyložíme do formy o ∅ 26 až 30 cm. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo a nesrazilo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 160°C s horkovzuchem, sundáme papír se zátěží a dopečeme ještě dalších 5 minut při stejné teplotě.
Náplň
1 větší lilek
250 g tvrdého sýru (např. Gouda)
olivový olej
4 vejce
250 ml crème fraîche nebo kysané smetany
10 g pekanových ořechů
provensálské koření
pepř
sůl
Lilek nakrájíme na kolečka nebo podlouhlé plátky ½ cm silné, naskládáme je vedle sebe na papírovou utěrku a posolíme je. Necháme je cca 15 minut vypotit a dobře je osušíme papírovou utěrkou. Plátky opečeme z obou stran na pánvi s trochou olivového oleje nebo je poklademe na plech vyložený pečicím papírem, lehce je zakápneme olivovým olejem a dáme péct na pár minut na horní příčku trouby.
Sýr nastrouháme na hrubo. Vejce rozmícháme s crème fraîche a kořením. Pekanové ořechy nasekáme nožem nadrobno.
Na předpečený podklad koláče pokládáme polovinu plátků lilku, posypeme sýrem, na něj opět naskládáme plátky lilku a vše přelijeme rozšlehanou směsí z vajíček. Posypeme pekanovými ořechy. Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C s horkovzduchem.
Dobrý den ,nevim co jsem udělala špatně ale postupovala jsem podle receptu a těsto vychladlé mu nešlo rozválet ,bylo tvrdé jako kámen a když povolovalo tak se s nim moc dobře nepravovalo trhalo se 😒
Dobrý den, s těstem se musí pracovat rychle, aby změklo jen lehce a rozválelo se, máslo v něm nesmí moc změknout, jedině tak bude opravdu křehké. Těžko říct, co jste udělala špatně. Recept je v pořádku, z tohoto těsta dělám quiche několikrát týdně.
Dobrý den, tento úžasný quiche jsem upekla v naší nové kavárně v Kroměříži, VELO CAFÉ, a měl obrovský úspěch!!! Stejně jako cheesecaky připravené podle Vašich receptů! Postupně snad vyzkoušíme většinu Vašich laskomin:)) Mockrát děkujeme za úžasné tipy a zároveň Vás zveme na výlet do našeho krásného města a do naší kavárny! S pozdravem a přáním všeho nejlepšího Lenka
Díky, určitě se ráda zastavím, když budu mít cestu do Kroměříže, zvlášť do cyklo kavárny 🙂
Mńam, hned zítra vyzkouším. Pořád dokola točím klasický lotrinský se slaninou a špenátový, tak aspoň bude něco nového. A lilek mám moc ráda:-) Jen nechápu, jak to všechno stíháte péct a fotit, máte můj neskonalý obdiv!:-) Já mám tolik plánů, co všechno vyzkouším nejen u Vás….a pak jsem ráda, že sáhnu po osvědčeném receptu a hladovci se nají. Petra
v sekci Bezmase pokrmy bych necekala recept obsahujici 100 g sunky.
V této sekci je to díky variaci s rajčaty a sýrem, která je bez masa. Nemusíte si ji dávat ani do toho lilkového. Zařazení do sekcí je myslím čistě moje věc.