První letní den a k tomu neděle, to chtělo jednoznačně výlet. Nebo spíš procházku, neb jsme nevytáhli paty z Brna. Někdy to úplně stačí, protože 12 km podél Svitavy je vlastně docela slušný výlet 🙂 a navíc je tam fakt krásně! Táhne mě to tam docela často, možná i proto, že zrovna tudy vede svatojakubská cesta Brnem, a tak se díky těm žlutým šipkám vracím aspoň na chvilku do Španělska. Každá cesta má mít svůj cíl nebo smysl, a tak jsme tu dnešní spojili s naprosto prozaickým sběrem zelených ořechů, které se teď už krájí a nakládají do lihu… Nohy nás ovšem ještě předtím dovedly do Otevřené zahrady, abychom okoukli nově otevřenou Boromejskou zahradu se záhony bylin, zeleniny, květin a včelími úly.
Jo a ten jablečný koláč si určitě upečte, je totiž jedna báseň! Velejemný a velekřehký.
Těsto
120 g másla
80 g moučkového cukru
3 žloutky
4 lžíce mléka
200 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
Mouku prosejeme spolu s práškem do pečiva a zamícháme do ní sůl. Máslo utřeme s cukrem do pěny, postupně do něj zašleháme žloutky jeden po druhém a mléko po lžících. Na závěr jen velmi krátce zamícháme mouku. Vznikne lepivé měkčí těsto, které namačkáme do koláčové nebo dortové formy o ∅ 24 cm tak, aby pokrývalo i boky formy. Dáme na 20 minut vychladit do ledničky. Mezitím si připravíme náplň.
Náplň
4 jablka
100 g kysané smetany
100 g smetany ke šlehání
2 vejce
50 g moučkového cukru
Jablka oloupeme, rozkrojíme na půl a opatrně vyřízneme jádřinec. Půlky jablek nakrájíme na plátky tak, aby stále držely pohromadě.
Smetany rozmícháme metličkou s vejci a cukrem. Tuto směs nalijeme na vychlazený podklad koláče, na ni naskládáme jablka.
Pečeme 50 minut v troubě vyhřáté na 170°C s horkovzduchem. Zda je koláč upečený, poznáme podle toho, že smetanová směs lehce pruží, když se jí dotkneme bříškem prstu.
Meruňková glazura
1 lžíce meruňkové marmelády
1 lžíce vody
Marmeládu rozmícháme s vodou. Ihned po vytažení koláče z trouby jej potřeme touto směsí. Necháme vychladnout ve formě. Vychladlý koláč dáme ještě na 2 hodiny do ledničky a teprve potom jej podáváme.
Díky za tip, určitě brzy vyzkoušíme! 🙂
Lukáš
http://ajlaffesn.blogspot.cz/