Nadýchané s báječně křupavou kůrkou. Není co dodat 🙂
Suroviny na 4 bagety
270 g aktivního pšeničného kvásku (100% hydratace)
340 g hladké mouky
3 g sušeného droždí
140 ml vlažné vody
8 g soli
Droždí namočíme do vlažné vody a necháme rozpustit. Mouku promícháme se solí, přidáme kvásek a vodu s droždím. Uhněteme hladké, pevnější, ale elastické těsto – trvá to přibližně 6 minut v robotu.
Z těsta vytvoříme kouli, vložíme do misky, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout 2 hodiny nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Těsto můžeme takto dát i na celou noc do ledničky.
Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři části. Z každé vytvoříme podlouhlou tenkou bagetu, tu položíme na utěrku. Z utěrky vytvarujeme korýtka a do každého položíme jednu bagetu, aby se při kynutí nedotýkaly. Můžeme také použít speciální plech na bagety a nechat je kynout už přímo na něm. Necháme kynout 30 minut v teple.
Mezitím nahřejeme troubu na 250°C, na spodní příčku položíme hluboký plech s teplou vodou, na střední příčku kámen nebo plech. Nahřátý kámen vytáhneme, poprášíme hrubou moukou a přeneseme na něj bagety, každou na pěti místech ze šikma nařízneme žiletkou. Pečeme 25 minut, 10 minut před koncem pečení bagety obrátíme spodní stranou nahoru.
Krásný den, těsto vyskočí i bez droždí, jen to chce nechat kynout podle počasí i pět, šest hodin 🙂
Dobrý den 🙂 chci se zeptat, když mám těsto přes noc v lednici v míse, mám ho nechat po vytažení nějakou dobu jen tak stát, aby se ohřálo a pak tvarovat bagety? Myslím třeba hodinu? A pak nechat těch 30 min v utěrce, než nahřeju troubu.. Díky moc! Budu je péc ráno, tak budu vďečná za odpověď 🙂
Ne, tvarovala jsem je hned. Můžete je vytvarovat i před vložením do chladničky a ráno je hned péct.
musí být kvásek pšeničný, mám jen žitný:-(
Můžete si z žitného kvásku udělat pšeničný. Stačí do lžíce žitného kvásku zamíchat pšeničnou mouku.
Proč je tam ještě to droždí?
Protože bez něj nikdy tak pěkně nenaskočily.