Velké, měkké, slané preclíky z louhovaného kynutého těsta, které si můžete dát k pivu v každé bavorské hospodě. A proč louhované? Protože se vykynuté preclíky před pečením povaří v louhu, tedy ve vodě se sodou. Více se o tomto procesu dočtete třeba u Maškrtnice. Inspirace z Moich wypieków.
Suroviny na 10 preclíků
720 g hladké pšeničné mouky
150 ml mléka
225 ml vlažné vody
7 g sušeného droždí
60 g másla
10 g moučkového cukru
10 g soli
Máslo rozpustíme a přilijeme do něj mléko. Prosátou mouku promícháme s droždím, solí a cukrem, přilijeme k nim mléko s máslem a část vody. Postupně během zpracovávání těsta přiléváme další vodu. Musí vzniknout hutnější, ale elastické těsto. Z hotového těsta vytvoříme kouli, tu vložíme do mísy vysypané mouku, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo bez průvanu na cca 1½ hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
2 litry vody
5 lžic jedlé sody
2 žloutky rozšlehané s 2 lžícemi vody
hrubozrnná mořská sůl na posypání
Vodu se sodou dáme vařit do širšího kastrolu.
Dva plechy vyložíme pečicím papírem.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, lehce ho zpracujeme s minimálním podsypáváním moukou. Rozdělíme ho na 10 rovnoměrných dílů. Postupně z každého dílu vyválíme hada dlouhého 60 cm a stočíme do tvaru preclíku, hotové preclíky odkládáme stranou na vál.
Z webu http://blogs.kqed.org/bayareabites/2008/07/11/the-pretzel-tying-knots/ |
Jakmile začne vařit voda, vložíme do ní preclík a vaříme jej 30 sekund, preclík plave na hladině. Vytáhneme jej širokou děrovanou obracečkou, necháme nad hrncem okapat a klademe rovnou na plech. Každý preclík vaříme zvlášť.
Na plechu preclíky potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mořskou solí.
Pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 230°C. Po upečení necháme lehce prochladnout na roštu. Podáváme vlažné i studené.
Moc moc děkuji za bàječný recept. Prostě je 100%. Všichni je pochválili a povedlo se dokonale. Jste úžasná. Vaše stránky mě baví. ��
Jsou božské. Neni to slozite, jak to na prvni pohled vypadá a hlavne preclíky stoji za to, fakt 🙂
dnes jsem pekla poprvé, povedly se a chutnají úžasně 🙂
Chtěl bych se zeptat,jak uchovat preclíky čerstvé,aby na stojánku neztvrdly?
Kynuté těsto nikdy nevydrží dlouho čerstvé, nejlepší je hned první den.
Vyzkoušela jsem,a je to výborné! Nikdo z naší rodiny si nemohl vynachválit. Zvádla jsem to i sama,a to je mi 13. Recept je sice trošku složitější,ale dá se bez problémů zvládnout :). Děkji moc za recept a zpříjemnění nálady a dne :). Katka
Katko, děkuji za krásný komentář.
hnedé sú preto, lebo je to lúhované. doslovne.
v sóde je to len náhrada, originál sa to robí do potravinárskeho lúhu – hydroxid sodný/lúh sodný/kaustická sóda
a nepotiera sa to žĺtkom
Musím také poděkovat za bezchybný recept. Dlouho jsem žila v Německu a po návratu do ČR mi preclíky moc chyběly. Tento recept opravdu funguje! Tisíceré díky!
Preclíky jsou úžasné, ráda na akcích s kamarádkami předvedu něco nového a s recepty od Vás nikdy neudělám chybu. Moc díky za recept 🙂
Jita
🙂 Díky!
jsou naprosto skvělé a povedly se, díky za recept 🙂
Jsou krásné a máte velice zajímavý recept.
Vyzeraju fakt nadherne! Ja mam vzdy problem to "vymodelovat" aby aj po vybrati z vody mal tvar praclika.. 🙁
Mam vsak otazku, resp. prosbu o radu, cim to moze byt, ze tie komercne predavane, na mnohych miestach zrejme dopekane pracliky su tmavsie (beriem to tak, ze ide do toho luhu nieco v komercnej brandzi pouzivane, no im tak nepukaju (mam ten isty efekt v domacich podmienkach, ze pri vyssej teplote to cesto potom popraska) dakujem. Martin
To opravdu netuším, jak docílí toho, že jsou v obchodech tmavě hnědé. I mražené polotovary, které jsme kupovali v Bavorsku se tak v domácích podmínkách neupekly. Popraskání není podle mne úplně na závadu.
Tak to je teda něco!
Teda ty vypadají luxusně, určitě i tak chutnají !