Z ranní pošty: „Mary, zažívám blaho. Tvůj muffin a moje kafe = manželství v nebi!“ 🙂 Pro mě osobně jsou muffiny strašně suché, ale musím uznat, že k bílému vínu po včerejší józe se tyhle extrémně čokoládové náramně hodily. Joli, díky za krásné košíčky.
Suroviny na 18 muffinů
125 g másla
1 lžíce medu
500 g hladké mouky
4 lžíce kakaa
1½ lžičky prášku do pečiva
špetka soli
2 velká vejce
150 g třtinového cukru
375 ml mléka
50 g bílé čokolády (nejlépe čokoládové čočky)
50 g mléčné čokolády (nejlépe čokoládové čočky)
50 g hořké čokolády (nejlépe čokoládové čočky)
50 g vlašských ořechů
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.
Máslo rozpustíme, necháme lehce vychladnout a rozmícháme v něm lžíci medu. Mouku prosejeme spolu s kakaem a práškem do pečiva, zamícháme do ní sůl. Vlašské ořechy rozsekáme na menší kousky, stejně tak čokoládu, pokud nemáme čočky.
Vejce spolu s cukrem šleháme 5 minut, až vznikne světlejší hustá pěna. Za stálého šlehání přiléváme do pěny tenkým pramínkem rozpuštěné prochladlé máslo s medem. Přidáme všechny suché suroviny a mléko a jen krátce promícháme, aby se vše spojilo do hutného těsta.
Formičky na muffiny naplníme až po okraj těstem, použila jsem košíčky o ∅ 5 cm. Pečeme 20 až 25 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem.
Ani když to čtu popáté, nemůžu přijít na to, kde se stala chyba (možná hodně promíchané…?). Těsto mělo žvýkačkovitou konzistenci, muffiny sice po upečení vypadaly jako na obrázku, ale po vychladnutí ztvrdly. Takže zůstávám u Vašich osvědčených ořechových s povidly a hruškových s krokantem – oboje bez chybičky! 🙂 Ilona
Milá Marynko,
jsem fascinována nejenom Tvým kulinářským uměním, ale Tvá fotografie mě dostává úplně nejvíc.
Smekám, máš cit pro estetično i kompozici….jsi hvězda.
Objevila jsem Tě nedávno a moc ráda se vracím a vždy se těším, jak pojmeš nafocení♥♥♥
Krásný víkend a děkuji za Tvůj krásný blog,
Monča
Díky moc za pochvalu, obzvlášť, když sama občas velmi pochybuji o kvalitě fotek. Tak je to asi jen můj subjektivní dojem 🙂
…určitě jen subjektivní dojem. Jsi profík:o)
M.
Jdu taky vyzkoušet, pro změnu to zkusím s mletými mandlemi a rýžovou moukou a la bezlepková verze 🙂
Jojo, poslední dobou cpu všechno do muffinových košíčků, je to pak taková elegantní sváča nebo snídaně. A ty tvoje vypadají prostě luxusně, určitě je brzy vyzkouším, část mouky nahradím jemně mletými mandlemi a část dám rýžovou a kukuřičnou. Jé, už teď se těším!
To jsme zvědavá na bezlepkovou verzi!
Marynko, ty mi zase děláš chutě !!!! Marki
No určitě by se také vyjímaly na tvém novém zeleném dortovém podnosu 🙂
Podobný recept se 3 druhy čokolád dělám leta a je v rodině nejoblíbenější. V pátek zkusím ten Váš. Už se těším. Košíčky vypadají opravdu krásně.
Tak to jsem zvědavá, jestli budou chutnat.
Chci se zeptat. Já používám jen kvalitní čokolády nakrájené na malé kousky. Máte nějakou osvědčenou firmu na "čočky" za rozumnou cenu v domácím balení. Ne 5 kg a podobně. 🙂
Osvědčily se mi čočky Callebaut, nejmenší balení mají 1 kg. Kupujem tu.
Na muffiny mám chuť denně 🙂 K snídani nebo k svačině jsou jako dělané …ale člověk se musí umět ovládat..takže se už na ty tvé krásně vyzdobené nesmím ani podívat..jinak bych dnes neprošla kolem pekárny bez úhony 🙂