Zázvorky nadýchané jako rakvičky se některým moc nedaří, tak přidávám recept na jinou variantu. Tyto jsou křupavé a připomínají spíše sušenky. Jsou z třeného těsta, které je hutné a jen lehce lepivé, díky tomu se s ním dobře pracuje. Nejlépe chutnají, když do nich přidáte i čerstvý zázvor.
Suroviny na 130 ks
480 g hladké mouky
3 vejce
200 g moučkového cukru
1 lžička másla
3 g amonia
40 g čerstvého zázvoru + 1 lžička sušeného zázvoru nebo jen 3 lžičky sušeného zázvoru (může být i více, podle chuti)
Čerstvý zázvor oloupeme a nastrouháme na jemno, vymačkáme z něj přebytečnou tekutinu.
Všechny suroviny smícháme a společně je třeme v robotu asi 2 minuty. Vznikne hutné, lehce lepivé těsto. To rozválíme na plát silný 4 mm, snažíme se těsto co nejméně podsypávat hladkou moukou. Vykrajujeme zázvorkové tvary a klademe je obráceně, tedy horní stranou dolů, na plech vyložený pečicím papírem. Zázvorky necháme 12 hodin zaschnout.
Pečeme cca 15 minut v horkovzdušné troubě vyhřáté na 155°C. Zázvorky potřebují minimálně týden na odležení v uzavřené nádobě.
Lze něčím nahradit amonium? Děkuji. Pavla
Možná vinným kamenem, ale nezkoušela jsem.
a kde se dá amonium sehnat? Nejlépe v brně? Děkuji. pavla
Třeba v drogérii na Orlí. Jmenuje se to také cukrářské droždí.
Děkuji moc 🙂
Odkud máte ty suprové vykrajovátka? 🙂
Kromě té klasické zázvorkové, kterou mám už hodně dlouho, jsou ty ostatní asi z Vánočních trhů ze Zelňáku v Brně od Malátkových.
To je už několikátý recept na zázvorky, co za poslední dobu čtu – a zase úplně jiný 🙂 Já do těsta přidávala med, hrozně blbě se s ním pracovalo, ale výsledek byl super.
Místo čerstvého zázvoru používáme jemně pokrájený kandovaný zázvor a po upečení ještě horké zazvorky potíráme žloutkem rozmíchaným v mléce. Krásně se pak lesknou.
Díky za tip.