Co to je kogel-mogel nebo také kogiel-mogiel? Tak se říká na Těšínsku žloutkové pěně vyšlehané s cukrem. Sladká lahůdka pro ty, kterým nevadí představa pojídání syrového žloutku. Může se do něj přidat také kakao, kokos, vanilka nebo alkohol, třeba rum.
Na 4 porce
300 g jahod
4 větší žloutky
140 g moučkového cukru
semínka z půlky vanilkového lusku nebo 20 g vanilkového cukru (o to méně moučkového cukru)
Jahody omyjeme, zbavíme stopek a rozkrájíme na čtvrtiny. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkou do světlé pěny (cca 10 minut).
Jahody rozdělené na 4 porce přelijeme žloutkovou pěnou. Tu zlehka opálíme flambovací pistolí. Pokud ji nevlastníte, bude lepší všechny jahody naskládat do zapékací misky, přelít je žloutkovou pěnou a misku dát na chvilku do trouby grilovat.
Pro mě to ukrutně dobré je, už od dětství mi kogel-mogel pomáhal zahánět bolení v krku 🙂
Hmmm, mňam! Hned bych si dala!
To musí být ukrutně dobré!!!….radši si to ani nebudu představovat 😉