Další možností jak využít fialkové želé jsou košíčky z křehkého těsta, náplň tvoří želé a přelité jsou hořkou čokoládou. Tuhle podobu fialek v jídle byli schopni akceptovat i zarytí odpůrci všech předchozích variací, protože kombinace voňavého želé s hořkou čokoládou je fakt výborná.
12 košíčků z křehkého těsta
140 g hladké mouky
85 g másla
1 lžíce moučkového cukru
½ lžičky soli
2 až 3 lžíce vody
sklenička fialkového želé
Čokoládová poleva
100 g hořké 70% čokolády
1 lžíce řepkového oleje
Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit na ½ hodinu do ledničky.
K pečení košíčků jsem použila formičky na košíčky o ∅ 6 cm, můžete použít i jakékoli jiné, třeba formičky na muffiny.
Těsto rozdělíme na 12 stejně velkých dílů a namačkáme ho rovnoměrně do formiček. U nižších formiček, které mám já, můžete vytvarovat ozdobný okraj. Na dně těsto propícháme vidličkou. Formičky s těstem vložíme na 15 minut do mrazničky. Do každé formičky položíme na těsto papírový košíček nebo kousek pečicího papíru a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky). Pečeme 15 minut v troubě s ventilátorem vyhřáté na 180°C, poté odstraníme papírové košíčky se zátěží a dopečeme ještě dalších 5 minut. Upečené košíčky necháme lehce vychladnout a vyklopíme je z formiček.
Až budou košíčky úplně vychladlé (můžete si je upéct klidně i den předem), připravíme čokoládovou polevu. Čokoládu spolu s olejem rozpustíme ve vodní lázni. Košíčky naplníme fialkovým želé, které na povrchu co nejvíce uhladíme. Želé polijeme lehce prochladlou rozpuštěnou čokoládou a dáme na hodinu vychladit do ledničky. Podáváme ozdobené čerstvými nebo kandovanými květy violky vonné.
Mňam! Vypadá to výborně! Koukám, že to byla velká fialková úroda! Já měla fialek na dvě malé skleničky "džemu" – želé s medem a dost, doufám, že se fialky na zahrádce brzo rozrostou, abych mohla sklízet ve velkém :-).
Jo jo, úroda byla celkem slušná, hlavně jsem neplenila jen naší zahradu, ale také kolegyně 🙂
Uááá, škoda, že najíždím na bezlepkovou dietu, jinak bych košíčky hned udělala. Maryno, co myslíš, šly by květy violek zamrazit? Chtěla bych podle tvých fialkových receptů něco upéct na synkovu narozeninovou oslavu a nevím, jestli dza deset dní nebude už po violkách…
Madli, se zamražováním to moc nevidím, také jsem to zkoušela a po rozmražení z nich bylo bahno 🙁 Tak nevím.