Sorbet je „vodová zmrzlina“ připravená z ovocné dřeně, kousků ovoce, šťávy, cukru a vody. Může se do něj přidat i trošku alkoholu. Inspirací pro tento recept mi byl hruškový sorbet Jamieho Olivera. V originále je místo vodky použita grappa, pro ozvláštnění jsem do něj přidala ještě rozmarýn.
Suroviny
200 ml vody
150 g krupicového cukru
1 kg hrušek
1 malá větvička čerstvého rozmarýnu
2 lžíce vodky
nastrouhaná kůra a šťáva z jednoho citronu
Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kousky. Cukr rozmícháme v kastrolku s vodou, přivedeme k varu a vaříme asi 2 minuty, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přidáme hrušky, rozmarýn nasekaný na drobno a citronovou kůru a vaříme 5 minut, dokud se hrušky nezačnou lehce rozpadat. V povařených hruškách rozmícháme citronovou šťávu, směs necháme trochu prochladnout a rozmixujeme ji dohladka. Chceme-li, aby byl sorbet úplně hladký, hruškové pyré propasírujeme přes jemné sítko. V pyré rozmícháme vodku a necháme je do následujícího dne vychladit v lednici.
Druhý den hruškové pyré nalijeme do zmrzlinovače. Dále s výrobou sorbetu postupujeme podle návodu k zmrzlinovači.
Ahojky, je nějaká možnost vyrobit si tenhle sorbet bez zmrzlinovače? 🙂
Ano, dát do mražáku a každou půl hodinu pořádně promíchat.
Děkuji 🙂
Tak ten je luxusní! Miluju sorbety a tenhle okamžitě vyzkouším, až budu na sklonku léta zavalena hruškovou úrodou z maminčiny zahrádky.
Maryna, máš u mňa na blogu uložené jedno milé ocenenie :-), papa
Děkuji!
Koukám, že zmrzlinovač nezahálí 🙂
To rozhodně ně 🙂