Jaké slané občerstvení připravit koledníkům na Velikonoční pondělí? Můj tip je murzin wielkanocny (velikonoční černoch), tradiční velikonoční pečivo z Těšínského Slezska. Správná spisovná podoba, a někde se i takto toto pečivo uvádí, je „murzyn“. Jeho klasická podoba je šunková klobása nebo uzené zapečené v chlebovém těstu. Peklo se v chlebové peci a po vytažení bylo na povrchu černé, podle jedné verze poprášené sazemi, podle jiné připálené. Právě od černé barvy je odvozen název pečiva. U nás doma se již mnoho let peče v pozměněné podobě – bílá nebo šunková klobása obalená v listovém těstu. Murzin je jednoduchý a rychlý na přípravu a opravdu vynikající. Murziny můžete upéct den předem, odleželé druhý den jsou ještě lepší.
Suroviny
500 g listového těsta
4 až 5 klobásek – bílá neuzená nebo lehce zauzená šunková, silnější o průměru 3 až 4 cm
1 vejce
celý kmín
Listové těsto rozválíme na obdélník silný 2 mm. Obdélník rozkrájíme na pruhy o šířce 4 cm. Pruhy těsta obalujeme klobásku, začínáme vždy uprostřed klobásky a obtáčíme ke kraji tak, aby se jednotlivé prstence z těsta z poloviny překrývaly. Ve špičkách těsto dobře spojíme. Murziny položíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a pečeme 60 minut v troubě vyhřáté na 200°C. Upečené murziny necháme vychladnout na roštu. Podáváme studené nakrájené na kolečka.