Mám děsně ráda sušenky s polentou, ta totiž krásně křupe mezi zuby! Na tyto polentové sirky jsem využila receptu Marthy Stewart na Italské polentové sušenky, který jsem přizpůsobila pro oblíbený druh vánočního vytlačovaného cukroví.
Těsto
300 g hladké mouky
130 g polenty
230 g másla
140 g krupicového cukru
1 vejce
1 žloutek
1 lžíce citronové kůry
½ lžičky soli
případně dle chuti 1 lžička vanilkového aroma
V míse utřeme máslo do pěny (asi 2 minuty), za stálého míchání přisypeme cukr a dále třeme, až se suroviny dokonale spojí (další cca 3 minuty). Přidáme vejce, žloutky a citronovou kůru a zapracujeme do těsta. Nakonec do mísy přidáme mouku, polentu a sůl a vše dokonale promícháme. Vznikne tuhé těsto.
V receptu je uvedeno, že se má směs vložit do zdobícího sáčku s větší špičkou, ale já použila nástavec tvořítko cukroví na masový mlýnek, na kterém jsem nastavila menší otvor. Obávám se, že sáčkem by šlo těsto vytlačovat velmi špatně.
Z mlýnku odkrajujeme tyčinky dlouhé 3 cm, které klademe na plech vyložený pečicím papírem v nevelkých rozestupech.
Pečeme přibližně 10 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Po upečení necháme vychladnout na roštu.
Čokoládová poleva
80 g hořké čokolády (může být s chilli)
20 g ztuženého tuku
Čokoládu s tukem rozpustíme ve vodní lázni. Jeden konec každé tyčinky namáčíme v čokoládě, klademe na rošt a dáme ztuhnout na chladnější místo.
Musí být tolik toho másla?
Pokud je chcete opravdu křehké, tak ano.
Ano, instantní polenta.
V tomto receptu používáte polentu instantní nebo normální? Lenka