Recept na tuto pečeni jsem si přivezla před mnoha lety z Bavorska, kde jsem nějaký čas žila. Dělali jsme jej tam celkem často, buď z vepřového pečeného na pivu, nebo z hovězího pečeného na červeném víně. Nejčastější přílohou byly Spätzle – špecle, což jsou vlastně halušky či noky.
Pečeně pro 4 osoby
800 g vepřové kýty (plecka nebo vykostěné krkovice)
160 g mrkve
150 g celeru
80 g petržele
3 bobkové listy
6 kuliček jalovce
6 kuliček nového koření
1 lžíce medu
pepř
sůl
olej nebo sádlo
1 láhev pšeničného piva
100 g sladké smetany
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostky.
Maso odblaníme, nasolíme a opepříme. V pekáči rozehřejeme trochu oleje nebo sádla a osmahneme na něm ze všech stran maso, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté.
Maso vyjmeme z pekáče a vložíme do něj kořenovou zeleninu a opět ji trochu osmahneme. Přidáme med, bobkový list, jalovec, nové koření a na závěr maso.
Podlijeme pšeničným pivem tak, aby bylo maso z ⅓ ponořené, pekáč přikryjeme víkem a pečeme cca 2 hodiny v troubě vyhřáté na 190°C. Během pečení můžeme případně dále podlévat pivem. Na posledních 20 minut sejmeme víko, aby maso získalo barvu.
Po upečení připravíme omáčku. Kořenovou zeleninu s výpekem přepasírujeme nebo rozmixujeme. Omáčku nalijeme do kastrolu, kde ji zředíme sladkou smetanou a případně dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem nebo cukrem.
Spätzle – špecle
500 g hladké mouky
4 vejce
250 ml vody
1 lžička soli
Všechny suroviny smícháme na hladké řídké těsto. Těsto necháme 10 minut odstát.
Vroucí vodu ve velkém hrnci osolíme a těsto do ní prolisujeme přes cedník na noky.
Vaříme cca 7 minut. Zcedíme a prolijeme studenou vodou.
Špecle jsou nejlepší, když je ještě před podáváním osmahnete na troše másla.
Psenicne pivo je normalni pivo nebo jiné? diky Veronika
Pšeničné pivo je svrchně kvašené, není to tedy ležák, čímž asi myslíte normální pivo.
To bylo chuťově dokonalé, a co teprve druhý den, když se vše rozleželo! Mňam!