Plněné rohlíčky z těsta kynutého pod vodou. Díky tomu jsou nadýchané a křehké. Nejlepší jsou plněné marcipánem nebo hořkou pomerančovou marmeládou.
Suroviny na 32 rohlíčků:
425 g hladké mouky + 50 g na přisypávání
40 g cukru
120 g másla
2 vejce
2 lžíce kysané smetany
1 sáček vanilkového cukru
80 g vlažného mléka
10 g sušených droždí
Náplň:
marcipán
tuhá marmeláda
povidla
čokoláda
Máslo rozpustíme v kastrůlku. Do mísy dáme všechny suroviny na těsto včetně prochladlého másla a uhněteme vláčné středně tuhé těsto – ručně nebo v robotu.
Na pracovní ploše si rozložíme lněnou nebo plátěnou utěrku, lehce ji ve středu pomoučíme. Na pomoučenou část položíme kouli z kynutého těsta a utěrku zabalíme. Skladem dolů ji vložíme do mísy, kterou zalijeme studenou vodou, tak aby bylo těsto v utěrce celé ponořené. Necháme kynout 2 hodiny. Těsto během té doby vyplave nad hladinu.
Na pomoučený vál vyklopíme těsto z utěrky a znovu je zpracujeme za přisypávání 50 g hladké mouky. Těsto rozdělíme na čtyři rovnoměrné části. Každý díl těsta rozválíme na kruh o průměru 28 cm a rádlem jej rozřízneme na 8 trojúhelníků. Do základny jednotlivých trojúhelníků položíme lžičku náplně a rohlíček zavineme směrem ke špičce trojúhelníku.
Rohlíčky položíme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme je 30 minut na teplém místě dokynout.
Pečeme dozlatova cca 15 minut v troubě předehřáté na 180°C. Ihned po vytažení z trouby je poprášíme moučkovým cukrem.
Těsto luxusní (měla jsem málo zakysanky, přidala jsem majolku). Krásně nakynulo, super recept.
luxusní rohlíčky…. Příště 100% dvojitá dávka. Za půl hoďky byly pryč
Už příprava byla zajímavá a rohličky samá chuť. Příště navrhuji dvojitou dávku.