Narozeninový koláč pro milovníka máslových krémů. Použila jsem máslový krém nastavený moukou z Nové domácí kuchařky od Jozy Břízové a Maryny Klimentové. Těsto je klasické křehké, ale s kakaem, aby vrstva krému a těsta tvořily kontrast. Jako ozdobu jsem zvolila hrozny, protože souvisejí s dárkem pro oslavence, který toužil po Moleskine Passion Wine Journal. Takže ještě jednou: Sto lat! Sto lat!
Suroviny na těsto:
150 g změklého másla
250 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
2 žloutky
2 lžíce kakaa
špetka soli
V robotu utřeme máslo s cukrem. Postupně přidáme žloutky a ostatní suché ingredience. Z těsta vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinářské folie a necháme dvě hodiny vychladit v lednici.
Těsto rozválíme na tenký plát a vložíme je do koláčové nebo dortové formy. Těsto dobře přimáčkneme k okrajům formy a na dně je propícháme vidličkou. Dáme péct na 40 minut do trouby vyhřáté na 180°C.
Suroviny na náplň:
100 g marmelády
1 dl mléka
100 g změklého másla
80 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
vanilka
20 g hladké mouky
ovoce na ozdobení
čiré dortové želé
Vychladlý koláčový korpus potřeme marmeládou dle chuti, já zvolila červenorybízovou.
Na nastavovaný máslový krém si uvaříme kaši z 1 dl mléka a hladké mouky. Za stálého míchání tuto směs přivedeme k varu a vaříme ji dokud nezhoustne. V míse našleháme máslo s cukrem na hladký krém, do kterého postupně zašleháme lehce prochladlou kaši z mouky. Krém šleháme ještě dalších asi 10 minut, dokud není pevný a nadýchaný.
Připraveným krémem potřeme korpus s marmeládou. Krém uhladíme a celý korpus vložíme do lednice vychladit.
Omyjeme a očistíme ovoce a necháme je pořádně okapat. Osušené ovoce naskládáme na krém a polijeme dortovým želé, které si připravíme podle návodu na obalu. Želé použijeme až začne trochu tuhnout, aby se na ovoci zachytilo.
Vandi, já moc nemůžu hodnotit jak chutnal, nejsem totiž moc na ty máslové krémy, já raději ten sernik o příspěvek níže. Obdarovaný byl ovšem spokojený a olizoval se až za ušima 🙂
To je nádhera! Jestli chutná tak úžasně jak vypadá – jakože určitě jo – tak klobouk dolů!
Neodolatelná dobrota! matka Jitka
Fantastickou chuť koláče s máslovým krémem nezabily ani 2 lahve vína, které jsem hned zodpovědně zapsal do MOLESKINU. Zenon