V Polsku je hodně populární „zupa ogórkowa“, u nás v ČR jsem se s ní moc nesetkala, přitom chuťově je velmi podobná oblíbené koprovce, kulajdě či kyselu. NJá si po čtvrtečním koncertu Priessnitz v Mersey potřebovala něčím spravit žaludek, a tak padla volba právě na ni. Je totiž hodně kyselá, tak se skvěle hodí k tomuto účelu. Pokud máte již uvařený vývar, tak je velmi jednoduchá a rychlá na přípravu.
Suroviny
500 g kvašáků
1,5 l čirého zeleninového nebo masového vývaru
3 větší brambory
1 stroužek česneku
1 cibule
čerstvý kopr
kysaná nebo sladká smetana
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce sádla
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky a namočíme je do vody, aby nezhnědly. Cibuli nakrájíme na drobno a na sádle ji opražíme do sklovata, přidáme rozdrcený česnek a lžíci mouky, kterou necháme jen trošku opražit. Za stálého míchání zalijeme vývarem, přidáme brambory a pod pokličkou na mírném plameni je uvaříme do měkka.
Mezitím si nakrájíme kopr na drobno a kvašáky nastrouháme na hrubším struhadle. Ve chvíli, kdy jsou brambory uvařené, přidáme kopr i kvašáky spolu s vodou, která z nich vyteče do vývaru. Necháme 5 minut povařit.
Polévku dochutíme solí a pepřem.
Podáváme se sladkou nebo kysanou smetanou dle chuťových preferencí.
Dívám se, že se zlepšují příběhy před receptem. Gratulace a jen tak dále 🙂 Kvašáky mi doma děláme samy a doufám příští rok taky připravím svoje první. A kvašáková polévka… hmmm, zní zvláštně. Na bolavý žaludek ale asi vynikající.
Klára
Výborná, osvěžující, druhý den chutnala ještě lépe.