Suroviny na cca 45 piškotů:
Těsto
3 vejce
80 g moučkového cukru
75 g polohrubé mouky
Bílky oddělit od žloutků. Bílky ušlehat na tuhý sníh; po lžících přidávat do bílků za stálého šlehání přesátý moučkový cukr. Po ušlehání by měla být bílková směs hladká a lesklá. Postupně zašlehat do bílků žloutky a opatrně vmíchat vařečkou přesátou polohrubou mouku. Těsto vložit do cukrářského sáčku s kulatou špičkou. Na plech vyložený pečícím papírem stříkat kolečka o průměru cca 2,5 cm. Péct v troubě předehřáté na 180°C cca 10 minut do lehkého zrůžovění. Nechat vychladit na roštu.
Ovocné želé
10 g plátkové želatiny
100 g višní nebo malin
4 lžíce třtinového cukru
V hrníčku s 1 dcl vody nechat nabobtnat želatinu. Vypeckované a na malé kousky nasekané višně dát svařit v kastrólku s 1 dcl vody a třtinovým cukrem. V chladnoucí směsi rozpustit želatinu. Želatina nesmí projít varem.
Plech s vyššími okraji vyložit alobalem a vlít na něj želatinovou směs. Směs by měla být na plechu silná cca 0,5 cm. Dát ztuhnout do lednice. Po ztuhnutí alobal vytáhnout z plechu a z želatiny vykrajovat kolečka trochu menšího průměru než jsou piškoty.
Kolečka z želatiny klást na rovnou stranu piškotu. Půl hodiny vychladit v lednici.
Čokoládová poleva
180 g hořké čokolády
2 lžičky řepkového oleje
Ve vodní lázni rozpustit čokoládu s řepkovým olejem. Čokoládovou polevu nechat přibližně 10 minut vychladnout. Piškoty chytit za těsto, obrátit želatinou dolů a rychlým pohybem namočit v čokoládové polevě, nechat trochu okapat, obrátit piškotem dolů a položit na rošt. Vychladit dvě hodiny v lednici.
Dobrou chuť
Zkousela jsem, bohuzel mi zelatina nedrzi na piskotu a odpadava do cokoladove polevy :-/ poradíte co s tim? Jinak dobré: -) vyzkouseno s polskou galaretkou.
To nevím co poradit, musí se pracovat rychle 🙂 Možná bude zakopaný pes i v té galaretce, užjsem ji dlouho neměla, ale mám pocit, že není po ztuhnutí tak pevná.
Už jsem to tu jednou chválila, neb jsem na vlastní mlsný jazyk nejeden kousek ochutnala, někde ve virtuálním prostoru se však mé chvalořeči ztratily.